Прописаних багато, а живе одна людина: чи можна подавати на субсидію

Читать на русском
Автор
40366
При заповненні документів важливо бути уважним
При заповненні документів важливо бути уважним. Фото Колаж "Телеграфу"

При подачі заявки на субсидію доходи інших прописаних можуть враховуватися

Отримувати субсидію в Україні можна лише на осіб, які фактично проживають у квартирі. Для цього не має бути боргу за комуналку, а також треба надати підтвердження, що люди проживають в іншому місці. Якщо з’ясується, що в заяві — неправдиві дані, сума субсидії за попередній час може бути стягнута з людини.

Так трапилося із пенсіонеркою з Луцьку. Вона стверджує, що син потайки прописався до неї та через це в літньої жінки забрали субсидію, ще й борг в 42 тисячі нарахували. Син заявляє, що нікуди не прописувався, а зареєстрований за адресою з дитинства. Судова справа ще триває — пенсіонерка намагається виписати сина через суд та сподівається, що її не змусять виплатити борг.

Зазначимо, що якщо людина зареєстрована в помешканні, але не живе там, треба надавати документи при зверненні за отриманням субсидії. Це можуть бути:

  • довідки, що підтверджують проживання в іншому місці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчання, відрядженням, відбування покарання тощо;
  • довідки про оплату послуг ЖКГ в іншому приміщенні;
  • акти обстеження житлових умов;
  • договори оренди.

Зазначимо, що на суму субсидії можуть впливати доходи прописаних, але не проживаючих осіб — вони можуть враховуватися в сукупний дохід. Це відбувається в випадках якщо це подружжя (окрім віку понад 60 років при проживанні в сільскій місцевості), батьки при призначенні субсидії студенту при реєстрації у гуртожитку за місцем навчання, один з батьків при призначенні субсидії іншому з батьків з дитиною, в разі коли батьки розлучені чи не перебували в шлюбі. При цьому нормативи по комуналці на них не розраховуються.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у квітні закінчується опалювальний сезон і припиняється виплата субсидії на опалення, а також електрику та газ для цього. Перевірити суму своєї субсидії можна онлайн.