Чехія змінить розмір допомоги українським біженцям: хто і скільки отримуватиме

Читать на русском
Автор
888
Соцвиплати для українських біженців
Соцвиплати для українських біженців. Фото Слово і діло

Що потрібно знати тим, хто знаходиться у межах країни

У Чехії, куди з початком повномасштабного російського вторгнення виїхало понад 470 тис. українців, вже з квітня набере чинності новий закон "Lex Ukrajina" який стосується соціальних виплат. Зокрема, біженцям з України уріжуть розмір грошової допомоги.

Як пише today.ua, в рамках нововведення гроші від держави виплачуватимуться вже з липня 2023 року. Їхні отримувачі не зміняться, а от розмір соціальних виплат стане меншим.

До прикладу, якщо зараз Чехія виплачує українським біженцям по 5000 крон (8300 грн) кожного місяця впродовж 6 перших місяців проживання на території країни, то потім вони отримуватимуть по 4860 крон (8100 грн) для дорослих та 3490 (5800 грн) для дітей. Водночас українським біженцям з інвалідністю та пенсіонерам надаватимуть по 7290 крон (12150 грн) для дорослих та 5235 (8700 грн) крон для дітей.

Фінансову підтримку в Чехії можуть отримувати лише ті українці, яких не забезпечили безкоштовним житлом та багаторазовим харчуванням.

Запрацюють й інші новації. Так, безкоштовне житло біженцям надаватимуть лише на 150 днів з моменту отримання тимчасового захисту. Люди із важким матеріальним становищем матимуть змогу проживати у наданому житлі довше. Якщо біженець залишить притулок більше, аніж на 10 днів поспіль без поважної причини, він втратить право проживати в цьому місці далі.

Варто додати, при умові, що біженець з України не знайде для себе роботу упродовж 150 днів з моменту набуття статусу тимчасового захисту, сума виплати від держави також стане відчутно меншою — 3130 крон (5200 грн).

Раніше "Телеграф" повідомляв, що безробітні українці можуть отримати грошову допомогу від держави — хто саме може розраховувати на виплати і як їх отримати.