Гучна музика, відсутність ТЦК і "золотий" бограч: чим живе Буковель напередодні Нового року (репортаж)

Читать на русском
Автор
7336
Відпочинок в Буковелі вважають найдорожчим в країні
Відпочинок в Буковелі вважають найдорожчим в країні. Фото Телеграф

Буковель вважається одним із наймолодших та найбільш розвинених курортів Карпат.

Туристичне містечко Буковель, розташоване на Прикарпатті біля села Поляниця, почали будувати "з нуля" на початку 2000-х років, а вже через два роки тут з’явився перший витяг. Курорт знаходиться на п’яти горах, найвища з яких – Довга – має висоту 1372 метри.

Сама назва цього курорту походить від розташованої поруч гори Буковець. Сьогодні в Буковелі діють десятки гірськолижних трас різного рівня складності загальною протяжністю 53 кілометри.

Кореспондент "Телеграфу" побувала у Буковелі і побачила, чим живе найдорожчий курорт України під час повномасштабної війни з РФ.

Буковель
У Буковелі вже стартував гірськолижний сезон

Катання на лижах та інші розваги

Старт сезону в Буковелі залежить від погоди. Цього року катання почали на початку грудня, але напливу туристів очікують ближче до Нового року. Поки ж відпочивальників небагато, а траси – майже пусті.

Місцеві таксисти розповідають, що цього року справжній бум туристів був улітку.

"Я не бачив такої кількості відпочивальників жодної зими. Такого ж напливу людей очікують і в зимовий сезон, але поки туристів мало", – каже водій Іван.

До речі, Буковель відомий не лише гірськолижним курортом. У теплу пору року тут можна відпочити на "Озері Молодості", відвідати роллердром, пізнати колорит місцевості в етнопарку "Гуцул ленд" чи просто піти в гори. Зважаючи на те, що багато українців відкрили для себе Буковель саме влітку, список розваг буде тільки зростати і не обмежиться лижами.

Цінова політика курорту

Ціни на відпочинок у Буковелі залежать від багатьох чинників – пори року, відкриття сезону катання на лижах, статусності житла та його віддаленості від центру.

У сезон вартість житла різко зростає. Двомісний номер в центрі буде коштувати від 5 тис. грн. На Різдвяні свята доведеться заплатити вдвічі більше.

Найдорожчі тут окремі шале та котеджі – від 20 тис. грн. Звісно, можна знайти житло і на менший бюджет – номери чи кімнати у приватному секторі будуть дешевшими.

Буковель
У приватному секторі житло буде коштувати дешевше

Ціна спорядження та гірськолижного одягу залежить від вибору та категорії і стартує від 300 грн.

Квиток на підйомник коштує 300 грн. Ціна ski-паса в середньому від 600 грн за день. Проте тут можуть діяти різні акції, тоді абонемент буде дешевшим. Також тарифи залежать від часу доби — у вечірні години покататися вийде дешевше. Для пенсіонерів, військових та дітей діють пільги.

Найдорожче обійдеться інструктор з катання: індивідуальні заняття будуть коштувати від 4 тис. грн за декілька годин, групові обійдуться в 2 тис. грн.

Буковель
Можна покататися на підйомнику і помилуватися засніженими Карпатами
Буковель - катання на лижах
У підніжжя трасс продають гірськолижне спорядження
Буковель
Також можна зігрітися глінтвейном
Колесо огляду у Буковелі
Краєвиди з оглядового колеса просто неймовірні

Крім гірськолижних розваг у зимовий період можна відвідати етнопарк "Гуцул Ленд" (квиток — 250 грн) чи покататися на колесі огляду (300 грн).

З харчуванням у Буковелі все неоднозначно. На території курорту є велика кількість ресторанів і кафе. Але у деяких закладах ціни можуть бути вищими за середні, аніж у ресторанах Києва чи Львова.

Так, у корчмі Filvarok ("Фільварок") на горі оглядового майданчика, борщ з пампушками буде коштувати 240 грн, бограч – 275 грн, деруни по-селянськи з м’ясом – 295 грн. Хоча така проста "хлопська" їжа коштує, як щире золото – замовляють її досить активно.

Меню корчми Filvarok в Буковелі
Меню корчми Filvarok, яка знаходиться на оглядовому майданчику

Біля підніжжя трас можна зігрітися настоянками чи глінтвейном – від 80 до 150 грн за склянку.

Слід зазначити, що ціни в ресторанах також багато в чому залежать від сезону. Взимку вони традиційно зростають.

Мобілізація та рейди ТЦК

За період відпочинку в Буковелі я не помітила жодного військового чи патрульного поліцейського. Складається враження, що тут взагалі нема війни: повсюди лунає гучна музика, люди неквапливо гуляють, насолоджуюсь відпочинком. Лише раз я чула повітряну тривогу, на яку ніхто не звернув увагу.

Місцеві працівники розповідають, що на Прикарпатті мобілізація таки проходить. В найближчих селах – Татарові, Яблуниці та Микуличині – представники ТЦК роздають повістки. В самому ж Буковелі рейдів ТЦК поки не бачили.

Центр Буковелю
На повітряну тривогу у Буковелі ніхто не звертає уваги

Розбудова курорту

Попри повномасштабну війну, Буковель продовжує активно розбудовуватися. Навіть у холодну пору року майже всюди ведуться активні будівельні роботи. Між діючими отелями риють нові котловани і ставлять будівельні крани.

Інфраструктура курорту активно розвивається: будується аквапарк "Буковель" на чотири поверхи та нова пасажирська канатна дорога. Слід додати, що приватних домоволодінь у Буковелі майже нема. За словами місцевих, всі земельні ділянки біля курорту давно розкуплено.

Будівництво у Буковелі
Буковель активно розбудовують
Будівництво у Буковелі
Будівництво у Буковелі

Нагадаємо, сайт "Телеграф" розповідав, якою буде погода в Буковелі на Новий рік.