Екс-глава ГУР Бурба розповів, хто насправді наказав перенести операцію із захоплення "вагнерівців" (відео)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 20 листопада 2021, 08:05

Зеленський дав через Єрмака команду українським спецслужбам перенести операцію із захоплення "вагнерівців"

Колишній директор Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Василь Бурба заявив, що вказівку перенести спецоперацію українських спецслужб із захоплення 33 бойовиків ПВК Вагнера, після чого вона провалилася, дав президент України Володимир Зеленський через голову свого Офісу Андрія Єрмака.

Про це Бурба заявив увечері у п’ятницю, 19 листопада, в ефірі програми "Свобода слова із Савіком Шустером" на телеканалі "Україна".

"Дуже все просто: нагадаю, у зв’язку з тим, що його (Єрмака — ред.) допустив і делегував президент, я отримав вказівку щодо перенесення фінального етапу (спецоперації — ред.). Я не просто отримав вказівку, я отримав відповідь, що це вказівка президента. Тобто особа, яка була делегована, повідомила, що це команда президента", — сказав колишній керівник ГУР.

Він зазначив, що письмової вказівки про перенесення не було.

На уточнююче питання-репліку про те, що керівництво спецслужб не зобов’язане виконувати вказівки глави Офісу президента, Бурба відповів таке: "Ми не можемо без команди президента до нього зайти. Нагадую: 4-й поверх (Офісу президента — ред.) є охорона з помічниками. Людина приходить і каже — вона делегована (президентом — ред.) не просто послухати (доповідь — ред.), а я від неї отримав вказівку про перенесення, тобто у нас не було письмового наказу, у нас була особа, делегована. президентом, який був у матеріалі, чув (попередні — ред.) доповіді, ми від нього отримали вказівку, вказівку президента України".

Колишній керівник ГУР також підкреслив, що всі відповіді щодо інформації під грифом "таємно" він надав тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради.

Бурба також додав: "Моя субʼєктивна точка зору – операцію не можна було переносити. Саме перенесення – це один із варіантів, чому у нас стався провал".

Як повідомлялося, напередодні виходу розслідування Bellingcat свої матеріали опублікувала тимчасова слідча комісія Верховної Ради. У проміжних висновках комісія заявила, що не виявила, чиї дії спричинили відстрочку затримання "вагнерівців" українськими спецслужбами.

Також примітно, що на цю передачу було запрошено представників влади, зокрема, президента України Зеленського та голову його Офісу Єрмака. Проте незадовго до початку ток-шоу Офіс президента опублікував коментар радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка з приводу запрошення, в якому він у категоричній формі заявив, що представники влади не будуть відвідувати "судилище", назвавши телеканал та передачу "олігархічним пропагандистом".