Путін та Байден домовилися про важливий крок по Україні, але є умова

Читать на русском
Автор
8092
Білий дім стоїть на захисті України
Білий дім стоїть на захисті України

Обидва президенти визнають необхідність нових переговорів

Президент США Джозеф Байден та російський лідер Володимир Путін можуть знову зустрітися для обговорення безпеки Європи. З такою пропозицією до політиків звернувся французький президент Еммануель Макрон на тлі тривожних повідомлень щодо можливого вторгнення РФ в Україну.

Подробиці повідомили пресслужби Білого дому та Єлисейського палацу.

У Байдена наголошують, що зустріч може відбутися вже цього робочого тижня. Єдина вимога американців — відмова Росії від нападу на Україну. Також цьому мають передувати переговори між держсекретарем Штатів Ентоні Блінкеном та главою російського МЗС Сергієм Лавровим. Останні вже заплановані на конкретну дату — 24 лютого.

"Ми завжди готові до дипломатії, — підкреслили в Білому Домі. — Ми також готові накласти швидкі та тяжкі наслідки, якщо Росія натомість вибере війну".

Також у США зазначили, що поки ситуація все ще схожа на ту, де Кремль готується до вторгнення.

Пресслужба Макрона заявила, що і американський, і російський президент підтверджують необхідність двосторонніх переговорів. Також Франція обіцяє, що їхній лідер співпрацюватиме з усіма "зацікавленими сторонами", щоб діалог між США та РФ вийшов конструктивним.

Нагадаємо, що напередодні, 20 лютого, Еммануель Макрон розмовляв телефоном із російським лідером Володимиром Путіним. Однією з ключових тем була підвищена можливість ескалації війни на Донбасі. Одразу після розмови з главою Кремля Макрон переговорив із президентом України Володимиром Зеленським.

Також відомо, що французькому політику вдалося зрушити з мертвої точки питання переговорів робочої групи щодо питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі.