Бойовики обстрілюють позиції ЗСУ, а жителів вивозять до Росії: що відбувається на Донбасі

Читать на русском
Автор
10990
Генштаб ЗСУ Новина оновлена 23 лютого 2022, 16:36

Бойовики на Донбасі влаштували евакуацію мирних жителів до РФ, але там їх явно не чекали

На тлі різко зрослої кількості обстрілів бойовиками українських позицій та населених пунктів на Донбасі ватажки терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", які контролюють частини Донецької та Луганської областей відповідно, раптово оголосили про евакуацію з окупованої території дітей, жінок та літніх людей до Росії. Сайт "Телеграф" слідкував за подіями в режимі онлайн.

14:30 — Луганська ТЕС зупинила роботу. Через безперервні обстріли міста Щастя місцеві жителі залишилися без води, тепла, світла і змушені ховатися в бомбосховищах.

14:05 — секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данилов заявив, що українські військовослужбовці не ведуть вогонь у бік лінії розмежування і, тим більше, Росії. За словами чиновника, новина ФСБ РФ щодо обстрілу їх прикордонного пункту Україною — черговий фейк.

13:25 — у місті Щастя Луганської області, яке знаходиться на підконтрольній Україні території, внаслідок обстрілу бойовиків спалахнула і вибухнула АЗС. Про це повідомив заступник міністра МВС Антон Геращенко.

12:22 — З'явилося відео нібито наслідків "удару України по прикордонному пункту на території Росії".

11:50 — Росія та бойовики продовжують публікувати численні фейки про "атаки українських військових".

10:19 — Пір’я, кістки та кізяки: сухпайок для "біженців" з ОРДЛО бурхливо обговорюють у мережі.

09:42 — Ватажок бойовиків "ЛНР" Леонід Пасічник оголосив про "добровільну мобілізацію" чоловіків старше 55 років.

7:00 21 лютого — всю ніч окупанти обстрілювали українські позиції із забороненої Мінськими угодами зброї: мінометів, гранатометів, артилерії. Двічі обстріляли Талаківку Донецької області, а також Водяне.

Вогонь не вщухав у Красногорівці, Мемрику та Станиці Луганській. На щастя, ніч пройшла без втрат для ЗСУ, хоча росЗМІ розтрубили фейк про загибель двох наших солдатів.

20 лютого

22:33 — В штабі ООС повідомили, що російсько-окупаційні війська близько 21:00 відкрили вогонь з важкого озброєння по Луганську.

Згідно з повідомленням, вогонь по Луганську вівся з з району населеного пункту Лобачеве (підконтрольна бойовикам територія).

22:10 — Увечері російські збройні формування продовжили інтенсивно обстрілювати українські позиції на Донбасі.

Так, згідно зведенню ООС, станом на 22:00 з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 74 обстріли, 68 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Нових втрат у лавах ЗСУ немає.

18:20 — Бойовики на Донбасі знищили в районі н.п. Щастя (Луганська обл.) автомобіль української сторони СЦКК.

Український ЗІЛ-131 зі складу СГ СЦКК "Щастя" знаходився на мосту КПВВ і був знищений у результаті обстрілу.

Відео штабу ООС

Відомостей про жертв та постраждалих поки що немає.

17:50 — Бойовики та російькі збройні формування на Донбасі продовжують обстрілювати українські позиції та населені пункти.

Згідно зі зведенням штабу ООС, станом на 17:00 зафіксовано 53 обстріли, 50 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

"Внаслідок обстрілів один військовослужбовець отримав осколкові поранення середньої важкості та знаходиться у лікувальному закладі. Стан здоров’я задовільний", — йдеться в повідомленні.

13:53 — Російські журналісти вирішили поцікавитися, як облаштовуються в Росії "евакуйовані" з ОРДЛО цивільні та отримали у відповідь порцію критики.

10:45 — В штабі ООС повідомили імена загиблих та поранених на Донбасі в суботу українських воїнів.

В результаті обстрілу загинув капітан Антон Сидоров.

Також загинув солдат Денис Кононенко.

Поранення внаслідок обстрілів з боку бойовиків отримали:

- старший солдат Володимир Розумей;

- навідник Микита Бойко;

- оператор протитанкових керованих ракет Артем Богомолов:

- головний сержант — командир відділення Юрій Штанько.

9:05 — З окупованих районів Донбасу продовжується "евакуація" мирного населення до Росії. Людей вивозять автобусами через кордон до Ростовської області, де залишають у тимчасових таборах "для біженців".

З'явилася інформація та фотографії того, в яких слів селять росіяни "біженців".

7:21 20 лютого — У штабі ООС оприлюднили підсумкову інформацію щодо ситуації на Донбасі за минулу добу, а також минулу ніч. Кількість обстрілів українських позицій та населених пунктів продовжила зростати, як і втрати у лавах ЗСУ.

Так, за добу 19 лютого з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 136 обстрілів, 116 із яких — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

"В результаті обстрілів двоє українських військовослужбовців отримали осколкові поранення несумісні з життям. Четверо військовослужбовців отримали поранення різного ступеня тяжкості і перебувають у лікувальних закладах. Один військовослужбовець отримав бойове травмування", — йдеться у зведенні минулої доби.

З початку поточної доби та по 7:00 з боку противника зафіксовано 8 обстрілів, 7 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Зокрема, російсько-окупаційні війська обстріляли:

Двічі Красногорівку – з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм.

Авдіївку – з мінометів калібру 120 мм та станкових протитанкових гранатометів.

Гранітне — з мінометів калібру 120 мм.

Старогнатівку — з мінометів калібру 82 мм.

Луганське – з мінометів калібру 120 мм.

Опитне — з мінометів калібру 120 мм.

Піски – з мінометів калібру 82 мм.

Втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил через дії ворога за ніч немає.

19лютого

20:25 — Бойовики продовжують обстріли на Донбасі.

"Станом на 20 годину 19 лютого, з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 101 порушення, 88 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння", — йдеться в оновленному зведені штабу ООС.

18:23 — У штабі ООС повідомили про велику кількість обстрілів на Донбасі протягом дня, а таке про втрати у лавах ЗСУ.

Так, станом на 17.00 19 лютого з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 70 порушень, 60 з яких — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

"Внаслідок обстрілу двоє українських військовослужбовців отримали осколкові поранення несумісні з життям. Четверо військовослужбовців отримали поранення різного ступеня тяжкості та перебувають у лікувальних закладах", — йдеться у зведенні.

16:44 — Нардепи від "Слуги народу" приїхали на лінію фронту на Донбасі і разом з головою МВС Денисом Монастирським та представниками зарубіжних ЗМІ на одній із позицій потрапили під обстріл і були евакуйовані в укриття.

З того самого укриття голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія передав декілька відео.

13:48 — Бойовики в суботу продовжили обстріл гуманітарного дорожнього коридору "Луганськ-Щастя".

"Противник веде обстріл з 82-мм міномета та великокаліберних кулеметів. Прикордонні наряди знаходяться на позиціях. Інфраструктура дорожнього коридору, який має використовуватися для переміщення цивільного населення, зазнає пошкоджень", — повідомляють у Держприкордонслужбі України та публікують відео з місця події.

13:25 — Влаштована бойовиками паніка серед мирних донеччан дала свій ефект. "Центральний банк ДНР" встановив добовий ліміт видачі готівки у 10 тисяч російських рублів (близько 3740 гривень) за однією платіжною карткою.

13:11 — Як мінімум частину вивезених до Росії жителів ОРДЛО (а це жінки та діти) по суті просто кинули на вулиці.

10:52 — Минулої доби в зоні проведення ООС на Донбасі внаслідок обстрілу бойовиків постраждали двоє співробітників Держслужби України з НС.

Як повідомляє в суботу, 19 лютого, пресслужба ДСНС, за минулу добу в районі проведення операції Об'єднаних сил з тимчасово непідконтрольних територій вчинено 74 обстріли по 39 населених пунктах Донецької та Луганської областей, з них:

Донецька область — 50 (Шуми — 2, Луганське — 11, Старогнатівка — 7, Чермалик — 1, Новогнатівка — 2, Трудівське — 1, Світлодарськ — 1, Нью-Йорк — 2, Південне — 2, Миронівське — 2, Водяне — 1, Верхньоторецьке — 1, Опитне — 1, Гнутове — 1, Невельське — 2, Гранітне — 5, Гірник — 1, Красногорівка — 1, Мар’їнка — 1, Новогригорівка — 1, Новотроїцьке — 1, Миколаївка — 1, Новоселівка друга — 1, Зайцеве -1);

Луганська область — 24 (с. Болотене — 2, с. Старий Айдар-1, с. Новотошківське — 2, Піщане — 3, Троїцьке — 1, Нижнє Тепле — 2, м. Попасна — 2, м. Щастя — 1, м. Золоте — 2 — 3, Золоте — 4 — 1, Лопаскіне — 1, с. Лобачеве-1, с.Артема-1, с. Новоолександрівка — 2, смт. Станиця Луганська — 2).

У результаті обстрілів населених пунктів пошкоджено:

Донецька область – 9 житлових будинків. Луганська область – 2 приватних житлових будинки та 1 адмінбудівля ДПРЧ-32.

10:00 Так виглядає черга до банкомату в м. Красний Луч на Луганщині. Такий ось "русскій мір".

Черга до банкомату в ЛНР
На окупованій території продовжують нагнітати паніку

09:15 РосЗМІ пишуть, що оголошене ОБСЄ засідання ТКГ щодо Донбасу не відбудеться. Формулювання смішне — "через відсутність прагнення Києва до конструктивного діалогу". Це в ситуації, коли влада України заявляє про небажання ескалації, ініціює засідання ТКГ. Бойовикам мир не потрібен, це й так зрозуміло.

09:00 Леонід Пасічник (ватажок "ЛНР") також оголосив про мобілізацію та заборонив виїзд із "республіки" чоловікам у віці 18-55 років. У Ростовській області РФ запровадили режим надзвичайної ситуації.

08:00 Ватажок "ДНР" Денис Пушилін оголосив про загальну мобілізацію "в республіці". Економіку (якщо це можна так назвати) переводять на "роботу в умовах воєнного часу".

07:45 19 лютого — Бойовики "ДНР" та "ЛНР" заявили про масовані атаки з українського боку. У штабі ООС нарахували 66 обстрілів минулої доби, 52 з яких велися з забороненого Мінськими угодами озброєння. Прильоти мін зафіксовані у багатьох селищах вздовж лінії фронту. Головна новина для нас – втрат серед військовослужбовців немає.

18 лютого

23:22 — Луганські телеграм-канали публікують відео якоїсь заграви. Згідно з повідомленнями, стався потужний вибух, ймовірно, на газопроводі. За неперевіреними даними, йдеться про газопровід "Дружба" (але це зовсім неточно).

23:08 — Судячи з усього, далеко не всі жителі окупованого Донецька піддалися паніці та вимогам про евакуацію до Росії. Для багатьох п'ятниця — час дискотеки.

21:52 — Бойовики вже не соромляться показувати трохи не у прямому ефірі, як грубо порушують мінські угоди.

Так званий генпрокурор ЛНР Сергій Горенко виклав у себе в інстаграмі відео, як він стріляє з гармати Д-30 (заборонений мінським калібр). Геотег під відео — "Станиця Луганська".

21:26 — У Росії показали один із пунктів евакуації мешканців ОРДЛО. Він розрахований на 380 людей. Нагадаємо, всього планується евакуювати близько 700 тисяч людей.

20:58 — заява ватажка "ДНР" Пушиліна про евакуацію також була записана 16 лютого.

20:31 — Тим часом цікаву річ помітили в мережі щодо раптової евакуації жителів ОРДЛО до Росії. Так, пишуть, що якщо завантажити заяву ватажка "ЛНР" Пасічника про евакуацію, то в мета-даних можна побачити дату створення відеофайлу: 16.02.2022, тобто позавчора.

Скріншот

20:01 — У "МНС" бойовиків "ДНР" заявили, що планують евакуювати до Росії близько 700 тисяч мирних жителів. Як вони збираються реалізувати такий масовий результат людей, не повідомляється.

19:45 — І знову інформація від росЗМІ (наскільки повідомлення достовірне, говорити не беремося, але намагаємося обирати більш-менш реалістичну інформацію):

На тлі оголошеної евакуації в РФ і ажіотажу, що піднявся серед мирних жителів, в "ЛНР" вирішили ввести обмеження на продаж автомобільного палива на АЗС. Тепер на окупованій Луганщині паливо продають лише для екстрених та державних служб та автобусів, на яких проводитиметься евакуація громадян.

18:56 — Мешканка Луганська за умов анонімності дала коментар "Телеграфу":

"Обстановка нагнітальна, закликають, якщо є можливість евакуюватися в Росію. Ми поки що вдома, документи вже зібрала, зараз збираю речі і все найнеобхідніше. Щоб у разі чого одразу їхати. На нервах, страшно. Поки будемо на валізах сидіти і стежити за ситуацією", — розповіла луганчанка.

18:29 — Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний звернувся до жителів ОРДЛО і закликав не вірити в брехню бойовиків.

18:26 — Провокація, евакуація, привід до війни: ми спробували розібратися в тому, що зараз відбувається в окупованих районах Донецької та Луганської областей, і до чого це може призвести.

Ескалація на Донбасі

Різке загострення ситуації на Донеччині сталося 17 лютого. Того дня українська сторона зареєструвала щонайменше півсотні випадків відкриття вогню бойовиками, у тому числі по мирних населених пунктах. Били терористи, зокрема по суто мирним спорудам, зокрема, по дитячому садку. Внаслідок обстрілу було поранено або травмовано семеро людей.

У п’ятницю, 18 січня, не менш інтенсивний обстріл з боку бойовиків продовжився. Зокрема, терористи обстріляли з важкої зброї конвой гуманітарної місії ООН. Машини в цей час перебували на КПВВ "Щастя" у Луганській області.

Згідно з вечірнім зведенням пресцентру Операції об’єднаних сил, з початку доби противник здійснив 53 порушення режиму припинення вогню, 41 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Зокрема, російсько-окупаційні війська обстріляли:

Болотяне, Новогнатівку та Старий Айдар – з артилерії калібру 122 мм;

Чотири рази Старогнатівку — з мінометів калібру 120 мм і великокаліберних кулеметів, станкових протитанкових гранатометів.

Чермалик – з автоматичних верстатних гранатометів.

Чотири рази Піщане – з мінометів калібру 120 мм.

Південне — з мінометів калібру 120 мм та станкових протитанкових гранатометів.

Шуми, Водяне, Опитне, Гнутове — з мінометів калібру 82 мм.

Невельське – з мінометів калібру 120 мм та 82 мм.

Двічі Світлодарськ – з мінометів калібру 120 мм.

Дев’ять разів Луганське — з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, великокаліберних кулеметів, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Верхньоторецьке — з мінометів калібру 120 мм, озброєння БМП-2, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, автоматичних станкових гранатометів.

Три рази Нью-Йорк – з мінометів калібру 120 мм, великокаліберних кулеметів, станкових протитанкових гранатометів, автоматичних станкових гранатометів.

Нижньотепле та Миронівський — зі станкових протитанкових гранатометів.

Троїцьке – з мінометів калібру 82 мм та автоматичних станкових гранатометів.

Три рази Гранітне – з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм.

Попасну – з мінометів калібру 120 мм.

Красногорівку — з мінометів калібру 120 мм, 82 мм.

Артема — з мінометів калібру 120 мм, протитанкових ракетних комплексів, станкових протитанкових гранатометів.

Мар’їнку – з мінометів калібру 120 мм та 82 мм.

Двічі Новогригорівку — з мінометів калібру 120 мм і 82 мм, станкових протитанкових гранатометів.

Двічі Новоолександрівку – з артилерії калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм.

Золоте-2 – з мінометів калібру 120 мм.

Лобачево – з артилерії калібру 122 мм.

Станицю Луганську – з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, автоматичних станкових гранатометів.

Чотири рази Щастя — з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, великокаліберних кулеметів.

Згідно з даними, втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок обстрілів немає.

При цьому в пресцентрі ООС наголосили, що українські військові не скрізь мали можливість відкривати вогонь у відповідь: "весь цинізм ситуації в тому, що противник веде артилерійський вогонь із населених пунктів та розміщує свої артилерійські системи поблизу житлових будинків, прикриваючись мирними мешканцями ".

Евакуація мешканців

Ще цинічно виглядає ситуація з урахуванням останніх дій терористичних організацій.

Так, спочатку ватажок "ДНР" Денис Пушилін, а потім і ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник заявили про евакуацію з окупованої території дітей, жінок та людей похилого віку до Росії.

Пояснили вони такі заходи нібито загрозою мирним жителям з боку Збройних сил України.

Зокрема, бойовики прикриваються заявами про нібито підготовку ЗСУ до взяття Донбасу, що влада України вже не раз спростувала за останні дні та години: вранці подібні інсинуації спростовував голова Міноборони України Олексій Резніков, а вже після оголошення бойовиками евакуації — голова МЗС України Дмитро Куле.

Тим часом для посилення психологічного тиску на громадян бойовики в Донецьку, який перебуває під їх владою, застосували сирени.

В результаті цього в підконтрольних терористах містах Донбасу почалася якщо не паніка, то як мінімум мирне населення вкрай напружене: люди вишикувалися за продуктами першої необхідності та до банкоматів у величезні черги, а власники автотранспорту буквально беруть в облогу заправні станції, щоб виїхати з міст, що оперативно тиражують російські ЗМІ та телеграм-канали.

Черга до банкомату, 18 лютого
Черги в окупованому Донецьку

Вже ввечері до того, що відбувається, підключилася і Росія, де, за словами ватажків "ЛДНР", для мирних громадян ВЖЕ розгорнуті табори.

Зокрема, президент РФ Володимир Путін розпорядився виплатити по 10 тисяч російських рублів (близько 3740 грн) жителям окупованих територій, що виїхали в Ростовську область.

Також близько 18:00 за часом Києва стало відомо про вибух, який нібито стався в окупованому Донецьку (за повідомленнями деяких російських ЗМІ, серії вибухів).

За повідомленнями російських ЗМІ, вибух прогримів за кілька десятків метрів від "будівлі уряду "ДНР".

Як повідомлялося, глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен під час засідання Ради безпеки ООН 17 лютого заявив, що Росія може зробити провокацію, щоб отримати формальний привід для вторгнення в Україну.