Макрон після Путіна зателефонував Зеленському: що відомо зараз

Читать на русском
Автор
2500
Еммануель Макрон
Еммануель Макрон. Фото france24.com

Макрон та Зеленський говорили близько півгодини

Президент Франції Еммануель Макрон провів телефонні переговори із президентом України Володимиром Зеленським після розмови із Володимиром Путіним.

Про це повідомив Зеленський у Twitter.

"У продовження вчорашньої розмови поінформував Еммануеля Макрона про поточну безпекову ситуацію та нові провокативні обстріли. Виступаємо за активізацію мирного процесу. Підтримуємо невідкладне скликання ТКГ і негайне запровадження режиму тиші", — повідомив президент України у Twitter.

У Єлісейському палаці повідомили, що із Путіним Макрон говорив 1 годину 45 хвилин. Після цього розмова французького лідера із Зеленським тривала близько пів години. Також відомо, що президенти Франції та Росії говорили про способи уникнути великої війни в Європі, коли жителі Заходу більше, ніж будь-коли, бояться російського вторгнення в Україну, повідомив французький телеканал BFM із посиланням на Єлисейський палац.

Пізніше про підсумки розмови Путіна та Макрона відзвітували у Кремлі, заявивши, що глави двох держав обмінялися думками щодо ситуації в Україні. При цьому Путін розповів, що він стурбований ситуацією на лінії зіткнення та звинуватив у всьому українських силовиків.

Російський президент заявив, що Україну "накачують" сучасним натівським озброєнням та боєприпасами й нібито це штовхає Київ на військове рішення щодо Донбасу. Через це нібито страждають жителі "ЛДНР", котрі змушені рятуватися втечею до Росії.

В черговий раз Путін заявив про необхідність виконувати Мінські угоди, які Росія сама ж і ігнорує, і додав, що РФ терміново потребує гарантій безпеки.

Нагадаємо, цього місяці Макрон та Зеленський вже проводили переговори щодо загрози військового вторгнення в Україну.

Після цього у Великій Британії висловили занепокоєння з приводу цієї бесіди, адже Макрон запропонував Путіну те, на що Захід не давав згоди.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що за добу проросійські бойовики обстрілювали позиції українських військових 136 разів, використовуючи заборонене "Мінськими домовленостями" озброєння. Частина обстрілу потрапив на відео.