У Кадирова намітився конфлікт із Путіним, — джерело

Читать на русском
Автор
10947
Володимир Путін та Рамзан Кадиров
Володимир Путін та Рамзан Кадиров

Один із російських силовиків, виступаючий проти тиранії російського лідера Володимира Путіна, знову зробив анонімну заяву для "Телеграфу"

Внаслідок тритижневої "спецоперації" російська армія загрузла в Україні, в лавах військового командування вже почалися серйозні конфлікти.

Проблеми, хоча й зовсім явні, виникають і на лінії пропаганди, що, безумовно, демонструє ослаблення центральної влади РФ.

За словами полковника ФСБ, який виступає проти війни з Україною, заяви з Москви про те, що "спецоперація йде за планом", безумовно, є брехнею.

"Уже кілька російських генералів загинули (їх число, звичайно, більше, ніж озвучує навіть українська сторона). Багато хто в нас, у тому числі Шойгу, був упевнений, що вся спецоперація обернеться легкою прогулянкою. Зараз через це "трусять" розвідку, яка подавала Путіну дані щодо ситуації в Україні", — каже джерело "Телеграфу".

За його словами, окремо наростає конфлікт за лінією Рамзана Кадирова.

"Його росгвардійці набагато краще екіпіровані, ніж власне військові, які йдуть у першій лінії наступу, — пояснює співрозмовник. — А кадировці ж, до речі, рідко беруть участь безпосередньо в бойових зіткненнях. Кадирову та його бійцям відвели залякуючу медійну роль. Також вони виконують щось на кшталт функцій поліції на вже захоплених територіях — "працюють" з активістами, журналістами, депутатами — пригнічують осередки можливого повстання. Але, як свідчить досвід Мелітополя, Херсона, Каховки — навіть із такими завданнями вони справляються не дуже".

Полковник ФСБ каже, що у Росії справді існує певний культ страху перед кадировцями.

"(Російське — ред.) військове командування подивилося на те, як в Україні зустрічають тих самих "кадировців", як витирають ноги об самого Кадирова і замислилися — мовляв, можливо, не такий страшний чорт?", — розповідає ФСБ-шник. У тилу вже почалися сутички з приводу того, що кадировці намагалися знімати провізію з колон військових, які йшли на передову.

"Якщо раніше з цим мирилися, то зараз є щонайменше кілька випадків перестрілок на вже "взятих" територіях між військовими та кадировцями", — уточнює силовик.

Секретарю Ради безпеки Росії Миколі Патрушеву навіть довелося терміново летіти до Грозного, щоб передати Кадирову особисте прохання Путіна "зменшити оберти".

"Спочатку його відео в російському сегменті соцмереж заходили на ура — наші фахівці заміряли охоплення і реакцію. Але після фейку з нібито появою Кадирова під Києвом ставлення багатьох до нього змінилося. Усі думали, що в Україні почнеться паніка, а бандерівці оголосили на нього полювання.

Не знаю, наскільки це правда, але кажуть, що Путін сказав Кадирову особисто поїхати до зони бойових дій, але той якось злився. І хоч він записує переможні відео, у суспільстві ставлення до нього почало змінюватися, що може мати абсолютно непередбачувані наслідки", — наголосив ФСБ-шник.

Нагадаємо, Кадирова ще тиждень тому називали серед представників російської верхівки, які можуть затіяти переворот проти Путіна через провальну війну в Україні.