путін оголосив анексію нових українських територій. Всі подробиці, відео та фото

Читать на русском
Автор
4871
президент росії володимир путін виступає під час урочистостей з нагоди анексії Новина оновлена 04 жовтня 2022, 12:42
президент росії володимир путін виступає під час урочистостей з нагоди анексії. Фото apnews.com

Новина буде оновлюватися

росія у п'ятницю, 30 жовтня почала оформлювати анексію окупованих частин 4 областей: Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської. Гауляйтери захоплених територій на церемонії у кремлі підписали "договори" про входження до складу рф (перед цим путін своїм указом визнав квазіутворення незалежними).

Так, після 15:00 почався виступ путіна, в ході якого він проголосив анексію. Далі, за російським законодавством, путін має внести проект закону про прийняття нових територій, конституційний суд рф перевіряє договори і надсилає на на ратифікацію в держдуму та радфеду.

У відповідь на це президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача і скликав термінове засідання РНБО. За словами секретаря Радбезу Олексія Данілова, там будуть ухвалені "фундаментальні рішення".

Останні новини щодо шоу навколо незаконної анексії та реакцію на це України та світу можна дізнатися в нашій онлайн-трансляції:

16:50 — далі в москві ввечері на Красній площі відбудеться концерт. За свідченнями людей в Телеграм, деяким учасникам платять за участь і заохочують приносити прапори.

16:42 — в ОП не дивилися промову путіна, зараз там триває засідання РНБО, заявив речник президента Никифоров.

16:34 — Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн написала у Twitter, що "незаконна анексія, прголошена путіним, нічого не змінить".

"Усі території, незаконно окуповані російськими загарбниками, є українською землею і завжди будуть частиною цієї суверенної держави", — написала Урсула фон дер Ляєн.

Верховний представник ЄС з зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив:

"Оголошення анексії українських територій росією є великим порушенням міжнародного права та Статуту ООН. Ніякий фейковий референдум не може цього виправдати", — написав Боррель.

Окрім цього, голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що 27 лідерів ЄС засуджують незаконну анексію і не визнають фейковий референдум, як і незаконну анексію.

16:00 — отже, "документи" про приєднання до рф підписали:

  • путін та Пушилін ("договір" про прийняття бойовиків "ДНР" до складу росії)
  • путін та гауляйтер Запорізької обл. Балицький ("договір" про приєднання до росії)
  • путін та Пасічник (про "прийняття "бойовиків "ЛНР" до складу росії)
  • путін та гауляйтер Херсонщини Сальдо (про прийняття регіону до складу росії).
Гауляйтери окупованих територій та володимир путін після підписання "документів" про анексію

15:55 — почалася церемонія підписання документів про анексію. "Гауляйтер" окупованої Запорізької області Євген Балицький, ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін, головний терорист "ЛНР" Леонід Пасічник та "голова адміністрації"окупованої Херсонщини Володимир Сальдо сіли за стіл з паперами.

гауляйтери підписують "документи" про входження до росії

15:55 — путін закінчив виступ віршем.

15:48 — російський президент згадав про холодну зиму:

"Віртуальною капіталізацією не можна отопити житло. Папірцями нікого не нагодуєш. Енергоносії потрібні. Тому політикам у Європі доводиться переконувати людей рідше митися та тепліше одягатися. Незгодних оголошують радикалами та переводять стрілки на росію", — каже путін.

15:44 — путін звинуватив англосаксів у вибухах на "Північних потоках" у Балтійському морі:

"Англосаксам уже мало санкцій, вони перейшли до диверсій, фактично розпочали знищення загальноєвропейської інфраструктури".

15:42 — путін прокоментував продовольчу кризу і блокування поставок зерна з України, яке ж сам і влаштовував:

"Хліб з України йде до Європи, лише 5% — до найбідніших країн, це пряме обдурювання та обман".

15:40 — тимчасом соцмережі звернули увагу на те, що Рамзан Кадиров просльозився:

15:36 — путін поскаржився на русофобію у світі:

"А чим, як не расизмом є русофобія? Одна з причин багатовікової русофобії – ми не дали себе обібрати у період колонізації, змусили Європу рівноправно торгувати", — заявив путін, згадавши події 200-річної давнини у своїй інтерпретації.

15:33 — Офіс президента України потролив путіна і нагадав, що окуповані території повертаються прямо у цей момент:

15:26 — путін закликав Київ сісти за стіл переговорів, але сказав, що анексовані території вже не поверне назад.

15:25"люди, які живуть у "ДНР", "ЛНР", Херсоні та Запоріжжі, стають нашими громадянами. Назавжди"

15:23 — путін із сумом згадав про розпад СРСР і заявив про наявність людей, які говорять російською і "хочуть повернутися до своєї справжньої батьківщини".

15:21 — "Сьогодні ми підписуємо договори щодо прийняття до складу росії чотирьох нових регіонів, суб'єктів російської федерації", — анонсував путін плани церемонії.

15:19 — путін із запізненням майже на 20 хвилин все ж розпочав свій виступ.

Виступ путіна

15:08 — російські чиновники вже сидять у кремлі та чекають виступу володимира путіна, який запізнюється на свою церемонію.

російські чиновники вже сидять у кремлі

14:35 — колони автобусів прямують до Червоної площі москви перед церемонією підписання. Очікується, що президент путін виступить із промовою приблизно через годину після підписання.

13:55 путін повідомив думу про пропозицію "ДНР, ЛНР" Херсонської та Запорізької областей увійти до складу РФ, повідомив спікер російського парламенту володін.

13:52 — гауляйтери Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей прибули до кремля на церемонію підписання договорів про входження до складу рф.

Гауляйтери прибули до кремля

12:13 — спікер путіна дмитро пєсков заявив, що всю територію бойовиків "ДНР" у межах Донецької області зразка 2014 року буде "звільнено", а москва розцінюватиме можливі удари України по територіях, які увійдуть до складу рф. Заява зроблена у час, коли ЗСУ продовжували оточувати російські війська у котел біля Лиману.

Новий округ: що буде з українськими окупованими областями

Окупанти вже повідомили, що Донбас, Запорізька та Херсонська області увійдуть до складу росії за так званим кримським сценарієм. А кремль створить із захоплених територій так званий "Кримський федеральний округ", очолити це новоутворення може екс-голова "Роскосмосу" Дмитро Рогозін.

Реакція світу

Ще до оголошення анекції низка світових лідерів дала зрозуміти, що у жодному разі не визнає належність до рф цих регіонів.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс заявила, що її країна ніколи не визнає анексію та не можна дозволити кремлівському диктатору змінювати міжнародні кордони за допомогою грубої сили, повідомляє Sky News.

"Ми подбаємо про те, щоб він програв цю незаконну війну. Путін знову діяв усупереч міжнародному праву, явно нехтуючи життям українських людей", — сказала Ліз Трасс.

Країни Євросоюзу сьогодні досягли початкової згоди щодо восьмого пакету санкцій проти росії, повідомляє агенція Reuters з посиланням на три дипломатичні джерела. Представники країн ЄС у Брюсселі обговорили пропозицію Єврокомісії та дали їй своє "зелене світло", остаточне схвалення очікується наступного тижня.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу