Ціни на алкоголь знову підскочили: що здорожчало найбільше

Читать на русском
Автор
Міцні напої все ще мають попит серед українців, однак їхня вартість вельми "кусається"
Міцні напої все ще мають попит серед українців, однак їхня вартість вельми "кусається". Фото Unsplash.com

Втратило в ціні серед алкоголю лише вино

В Україні триває незначне здорожчання популярних продуктів. Вирішили не пасти задніх і виробники алкогольних товарів, про що свідчить березнева вартість горілки та пива. Єдина позиція серед алкогольних напоїв, яка дещо втратила в ціні за останній місяць — це вино. Його середня вартість зменшилася на 3,57%.

Детальніше про ситуацію на ринку алкоголю повідомляє портал "Мінфін". Зазначимо, що загальний індекс споживчих цін у цій категорії товарів за березень склав 101,46%. Всього за чотири тижні вартість напоїв зросла на 1,46%.

Спеціалісти підкреслюють, що у лютому 2023-го підвищення цін на міцні напої було меншим — всього 1,07%. Причини чергового стрибка цін не повідомляються.

Ціни на алкоголь в Україні у березні 2023
Ціни на алкоголь в Україні у березні 2023

Найбільше у березні змінилася вартість горілки. В середньому цей напій подорожчав з початком весни на 5,37%. Так, за півлітрову пляшку "Хлібного дару" зараз доведеться викласти не менше 120,11 грн.

Трохи відстає від оковитої пиво, котре завжди тримається у переліку популярних напоїв у різних категорій громадян. За березень ціни на нього зросли на 2,02%. За 0,5 л світлого пива нині просять близько 23,07 грн, а темне традиційно вийде дорожчим: 26,71 грн за пів літра.

Як уже зазначалося, впали ціни лише на вино — десь на 3,57%. Це приємна новина, зважаючи на вартість цього напою у лютому. Тоді за пляшку вина в середньому доводилося переплачувати на 4,24%. На прикладі марки Vardiani Піросмані спеціалісти стверджують, що 0,75 мл червоного вина нині в середньому просять 105,27 грн.

Нагадаємо, що в Україні роздумують над імовірною зміною продажу алкогольних та тютюнових виробів задля протистояння із тіньовим ринком. Зокрема, для цього типу товарів можуть запровадити винятково безготівковий розрахунок.

Також "Телеграф" писав, як змінилися правила "сухого закону" в Києві із 27 березня. Тепер алкоголь у столиці придбати набагато легше.