Вхурделить на повну: коли Україну накриють снігопади, шторми та морози

Читать на русском
Автор
1627
5.ua

Україну один за одним накриють два циклони

Календарна осінь добігає свого фіналу. За аномально теплий жовтень "відігрався" листопад, який приніс в Україну перші морози та снігопади. За прогнозами синоптиків, фінальний акорд листопада буде зовсім неспокійним: два циклони, що йдуть один за одним, спровокують рясні опади та вітряну погоду.

Якої ж погоди чекати в Україні на вихідних і впродовж наступного тижня? Про це "Телеграф" дізнавався у синоптиків Укргідрометцентру.

За даними Укргідрометцентру, в суботу, 25 листопада, на сході та півдні очікуються дощі, на заході — сніг, а от на півночі та в центрі обійдеться без істотних опадів.

Тепліше за все цього дня буде на півдні: вночі стовпчики термометрів покажуть від 2 до 5 градусів тепла, а вдень повітря прогріється до +8.

На сході та в центрі буде трохи прохолодніше: від 2 градусів морозу до 1 градусу тепла в нічні години доби і близько 5 градусів вище нуля вдень.

На заході та півночі вночі 2-3 градуси морозу, а вдень від 0 до 3 градусів тепла.

В неділю, 26 листопада, погодні умови почнуть різко змінюватися.

"В неділю-понеділок, на територію України буде заходити активний циклон з півдня. В Україні такі циклони бувають нечасто. Відповідно, найскладніші погодні умови очікуються в Одеській та Миколаївській областях, а загалом по всій території України, окрім заходу та сходу, будуть складні погодні умови.

Так, у Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій областях очікуються значні дощі. У Кіровоградській, Полтавській, Сумській — буде сильний мокрий сніг та ожеледь, а в Одеській, Миколаївській, Київській та Чернігівській областях очікується сильний сніг та хуртовини. Пориви вітру — 15-22 метрів за секунду, а на півдні до 30 метрів за секунду (за шкалою Бофорта це жорстокий шторм — Ред.)", — пояснила "Телеграфу" синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха.

Що ж стосується температурних показників, то виглядатимуть вони таким чином:

"У неділю вночі та вдень від 0 до 5 градусів морозу. В східних, південно-східних регіонах, вночі 1-6 тепла, а вдень 8-13 градусів тепла, в Криму до +16 °С", — додала синоптик.

На початку нового робочого тижня, у понеділок, 27 листопада, циклон почне "згасати".

"27 листопада вдень очікується послаблення опадів, адже циклон буде відходити в південно-східному напрямку і покидати нашу територію", — пояснює Птуха.

Відхід циклону спровокує морозну хвилю в Україні, однак лютого "мінусу" очікувати все ж не варто.

"В понеділок буде прохолодніше і морози очікуються майже по всій території України: вночі 4-9 градусів морозу, а вдень 2-7 градусів. Трохи тепліше на півдні та сході: від 4 градусів морозу до 2 градусів тепла як вдень, так і вночі", — підкреслює синоптик.

У вівторок, 28 листопада, в Україну завітає ще один циклон.

"У вівторок надвечір очікується вихід наступного циклону і знову з півдня. Він принесе мокрий сніг ідощі на півдні, а на решті територій без опадів", — каже Наталія Птуха.

Значні опади триватимуть і на екваторі тижня, у середу, 29 листопада.

"29 листопада очікується значний сніг у більшості областей України, тільки у південно-східній частині все ж буде дощ. Пориви вітру 15-20 метрів за секунду. Температура істотно не зміниться. Сильних морозів поки що не варто очікувати", — резюмувала Наталія Птуха.