"Згадаймо королеву": де і від чого померла Єлизавета II рівно два роки тому (фото)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 08 вересня 2024, 16:12

Її Величність померла на 97 році життя

Королева Єлизавета II була довгоправлячим і найстарішим монархом в історії Великої Британії, і навіть найстарішою главою держави у світі. Вона народилася 21 квітня 1926 року та пішла з життя 8 вересня 2022-го у віці 96 років.

В останні моменти життя королеву оточували її близькі – всі члени королівської родини, окрім скандального принца Гаррі, який не встиг приїхати зі США, щоб попрощатися з бабусею.

Причина смерті Єлизавети II

Її Величність протягом усього свого правління зберігала працездатність і не мала проблем із розумовою діяльністю. Кончина Єлизавети II стала значною втратою, адже вона провела на британському престолі рекордні 70 років.

Фото: Getty Images

Королева Британії померла 8 вересня 2022 року у замку Балморал, Шотландія. Тоді Національний архів країни оприлюднив офіційне свідоцтво про смерть Єлизавети II, в якому зазначено, що причиною смерті стала "старість".

Свідоцтво про смерть Єлизавети II

У документі зазначено, що королева, якій було 96 років, померла 8 вересня о 15:10 у замку Балморал. Генеральний реєстратор отримав інформацію про її смерть від дочки принцеси Анни.

Похорон Єлизавети II

13 вересня труну з тілом Її Величності доставили до Букінгемського палацу. Одним з останніх побажань королеви було, щоб на першому етапі шляху до Лондона її похоронний кортеж супроводжувала її дочка, принцеса Анна.

19 вересня у Вестмінстерській залі відбулося прощання громадськості з Єлизаветою II. Після цього труна з тілом королеви була опущена в Королівський склеп, а потім похована в сімейній каплиці короля Георга VI, де вже покояться її батько, король Георг VI, королева-мати Єлизавета і її сестра, принцеса Маргарет.

Друга річниця смерті Єлизавети II

У неділю, 8 вересня, на офіційній сторінці Букінгемського палацу вшанували пам’ять покійного монарха. "Згадаймо королеву Єлизавету II, 1926-2022", — написали в пресслужбі, прикріпивши прижиттєве фото Її Величності.

Портрет, представлений нижче, було зроблено на честь 80-річчя королеви Єлизавети II у 2006 році. Пізніше він був використаний для оголошення смерті покійної королеви.

Фото: instagram.com/royalcollectiontrust

Церемонія прощання з Єлизаветою II також проходила онлайн. Ви можете переглянути відео з похорону Її Величності прямо на сайті "Телеграф".