Для авто під керуванням штучного інтелекту введуть четвертий сигнал світлофора

Читать на русском
Автор
2360
Автомобіль під керуванням ІІ
Автомобіль під керуванням ІІ

Такий крок покликаний скоротити затори на дорогах та перевитрату палива автомобілями

Незважаючи на успіхи штучного інтелекту в справі пошуку життя в космосі, у повсякденному житті його успіхи не такі вражаючі: приміром, застосування безпілотних авто поки не може позбавити міста від пробок, а водіїв — від перевитрати палива.

Щоб частково подолати ці фактори, вчені з Університету Північної Кароліни запропонували затвердити для безпілотного транспорту четвертий сигнал світлофора – білий, пише New Atlas.

Моделювання трафіку показало, що цей колір буде оптимальним. Він сигналізуватиме ШІ-водієві діяти, як автомобілі, що їдуть попереду.

Концепцію четвертого сигналу вперше було озвучено 2020 року. Вчені пояснюють, що існуючі кольори збережуть свої значення, а білий означатиме "йди за транспортом, що йде попереду": потрібно їхати, якщо їде він, або стояти, якщо він стоїть.

За основу цієї пропозиції взяли ідею, що безпілотники можуть комунікувати один з одним і розподіляти порядок руху ефективніше, ніж світлофори.

За допомогою моделювання вчені з’ясували, що чим більше безпілотних авто на дорозі, тим більше скорочується час простою на перехресті, а за наявності білого сигналу цей виграш часу стає ще значнішим.

Якщо на безпілотники припадає 10% учасників руху, затримки знижуються лише на три відсотки, але якщо їхня кількість досягає 30%, виграш уже перевищує 10%.

Раніше повідомлялося про те, що чим успішнішим стає штучний інтелект у справі виконання практичних завдань, тим більшу небезпеку він починає представляти для людства. Тому кожен із його впровадження потрібно ретельно прораховувати.