У Starship майже вийшло: найпотужніша ракета в історії злетіла, але вибухнула в атмосфері (відео)

Читать на русском
Автор
3168
Запуск ракети Starship
Запуск ракети Starship. Фото Колаж "Телеграфу"

У компанії SpaceX вже дали свій коментар

Сьогодні, 20 квітня, компанія мільярдера Ілона Маска SpaceX вперше запустила найбільшу у світі ракету-носій із кораблем Starship, яка в майбутньому мала доставити людей на Марс. Раніше її запуск було перенесено через низку технічних проблем.

Тестовий запуск було здійснено з майданчика в Бока-Чіка, на південному сході американського штату Техас. Подивитися на цю легендарну подію зібралася величезна кількість місцевих мешканців. Також на YouTube-каналі SpaceX було запущено пряму трансляцію.

Після початку запуску частина двигунів Raptor, встановлених на ракетоносії Super Heavy, вийшли з ладу. Потім на висоті 38 км ракета увійшла в неконтрольоване обертання та вибухнула. Це сталося через три хвилини після старту.

У компанії SpaceX на своїй сторінці у Twitter прокоментували вибух ракети. Було заявлено, що команда продовжить роботу над Starship, а також займеться вивченням проблем, які спричинили сьогоднішній запуск до провалу.

Для довідки: Starship — це багаторазова транспортна система, призначена для перевезення екіпажу і вантажів на навколоземну орбіту, допомоги людству в польотах на Місяць і подорожах на Марс і далі. Через три хвилини після тестового запуску зі стартового майданчика Зоряної бази SpaceX прискорювач Super Heavy повинен був відокремитися і приводнитися в Мексиканській затоці, а Starship повинен був вийти на орбіту (не менше 160 кілометрів), виконати повторний вхід в атмосферу, загальмувати двигунами й наводитися в 1 кілометрі від острова Кауаї, що входить до складу Гавайського архіпелагу. Загалом тестовий політ мав зайняти 90 хвилин.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що відомо про легендарне Starship, яким мають доставляти людей та вантажі на Місяць та Марс.