Дорожчає щодня: чому в Україні різко ростуть ціни на автогаз

Читать на русском
Автор
2566
Авто з ГБО Новина оновлена 27 жовтня 2023, 10:25
Авто з ГБО. Фото Економічна правда

Експерт каже, що на кордоні повний "жестяк"

В останні дні ціни на автогаз в Україні значно підвищились. Цей ріст вартості пального був прогнозований ще на початку жовтня.

У більшості заправок у період з 19 до 26 жовтня вартість газу зросла на близько 1 гривню. Експерти прогнозують, що найближчим часом можна очікувати лише здорожчання цього виду пального, адже воно має комплексний характер. Про це повідомляє Артем Куюн, експерт з консалтингової групи А-95.

Причини здорожчання автогазу

Здорожчання газу в Україні гурт та роздріб

Ще наприкінці минулого місяця вартість автогазу зросла відразу на півтори-дві гривні, а у жовтні пальне додало ще гривню. Причин на це є декілька — непостійне постачання через шалені затори на кордоні, через які автоцистерни з газом стоять на виїзді два-три тижні, а також слабкий рівень продажу.

"Там зараз просто жестяк через навалу пріоритетного агропромислового експорту", — каже Артем Куюн. Якщо додати до цього ще й більш скрупульозні перевірки на кордоні з середини жовтня для визначення його походження, ситуація стає ще менш контрольованою. У результаті при гуртовій закупівлі вартість газу підвищилася на понад 2 гривні. У роздробі поки зростання не таке помітне — лише на 60 копійок.

До речі, експерт вважає, що скоро ситуація на ринку стабілізується. Ймовірно, ціни на автогаз не знизяться, але й не продовжать рости так стрімко.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що податківці почали "трусити" паливний ринок і як це вдарить по якості бензину.