В Україні введено воєнний стан: що це таке та які заборони передбачає

Читать на русском
Автор
5102
В Україні ввели воєнний стан
В Україні ввели воєнний стан. Фото https://2.bp.blogspot.com/-

Найголовнішою причиною оголошення воєнного стану є збройний напад на державу

В Україні через оголошення війни з боку Росії і розпочатого рано-вранці в четвер, 24 лютого, широкомасштабного нападу введено воєнний стан.

У зв'язку з цим "Телеграф" коротко викладає, що передбачає воєнний стан.

У яких випадках вводять воєнний стан?

У Законі України "Про правовий режим військового стану" зазначено, що воєнний стан (ВС) у країні чи в окремих її частинах можуть запровадити у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки для державної незалежності України, її територіальної цілісності.

Влада на час ВС, згідно із законом, переходить до військових. Військову адміністрацію населеного пункту очолює начальник, який призначається на посаду президентом України та звільняється з посади.

Вплив на суспільно-політичне життя

Після запровадження в Україні (або на окремих її територіях) воєнного стану забороняється проводити вибори (президента, Ради та навіть місцеві). Також забороняються масові збори, акції протесту, референдуми та внесення поправок до Конституції.

Президент, Рада та Кабмін на час дії ВС не можуть бути позбавлені своїх повноважень та посад, як і представники судів та правоохоронних органів.

Якщо термін повноважень президента завершився під час воєнного стану, його повноваження продовжуються до вступу на посаду нового глави держави, обраного після скасування ВС.

Влада при цьому здійснює військове командування (главком ЗСУ, командувач об’єднаними силами ЗСУ, командувачі видами та пологами військ (сил) ЗСУ, командувачі (начальники) органів військового управління, командири з’єднань, військових частин ЗСУ та інших законних формувань) та військові адміністрації, які створюють на місцях як тимчасові державні органи.

Це ж військове командування може порушувати питання про заборону діяльності політичних партій, громадських об’єднань, якщо їхні дії спрямовані на порушення суверенітету, територіальну цілісність України, підрив його безпеки, пропаганду війни.

Обмеження прав та свобод

Військове командування згідно із законом має всі повноваження на обмеження прав і свобод громадян, якщо це необхідно для порятунку їхніх життів (перелік обмежень має утримуватися в указі президента про запровадження ВП).

Такими обмеженнями можуть бути:

  • посилена охорона та особливий режим роботи важливих об’єктів економіки та об’єктів, котрі забезпечують життєдіяльність населення;
  • запровадження трудової повинності;
  • використання потужностей та трудових ресурсів підприємств та організацій усіх форм власності для потреб оборони;
  • примусове відчуження майна приватної чи комунальної власності;
  • вилучення майна держпідприємств для потреб держави;
  • комендантська година;
  • особливий режим в’їзду-виїзду;
  • обмеження свободи пересування фізичних осіб та транспортних засобів;
  • перевірки документів та огляд речей;
  • примусове поселення (інтернування) громадян країни, яка загрожує нападом чи здійснює агресію;
  • обмеження чи заборона вибору місця перебування/проживання на відповідній території;
  • обмеження проходження невоєнної служби громадянами, які перебувають на військовому чи спеціальному обліку у силових органах;
  • заборона торгівлі зброєю, сильнодіючими речовинами, алкогольними напоями;
  • військово-квартирна повинність щодо розквартування військовослужбовців.

Як повідомлялося, після того, як рано вранці в четвер, 24 листопада, Росія оголосила війну Україні, з боку РФ було завдано артилерійських і ракетних ударів по українській території.

Окрім цього російські війська перейшли кордон та увійшли на українську територію. Очевидці у соцмережах та телефонному режимі повідомляють про бої у Харкові, вибухи у передмісті Києва, у Бердянську. Надходять повідомлення про вибухи у Херсоні, Миколаєві та Краматорську.