"Споживач може бути шокований": експерт озвучив прогноз щодо тарифів для українців на 2022 рік

Читати російською
Автор

Підвищення вартості енергоносіїв характерне не лише для України та політики хочуть "згладити" його, вважає спеціаліст.

Ціна на газ, яка у 2021 році б’є в Європі історичні рекорди, може позначитись на кожному українці якщо не у квитанціях, то через вартість товарів народного споживання. При цьому українці змін можуть не відчути ще кілька місяців — для громадян ціни "заморожені" до кінця опалювального сезону, але такий захід — популізм.

Про це в інтерв’ю "Фактам" розповів фінансовий експерт Сергій Фурса.

Така політика спрямована не на підтримку бідних верств населення, а на всіх, що є економічно неправильним. Після тривалого "заморожування" тарифів нові ціни можуть неприємно здивувати людей. "Споживач може бути шокований", — вважає експерт. При цьому адресна допомога – субсидії мають допомогти.

Він нагадав, що подібні заходи вже використовувалися для 2013 року та стали однією з економічних передумов проблем у кризові 2014-2015 роки.

"Телеграф" раніше писав, що у 2022 році зростання тарифів вже закладене у прогностичний аналіз від Міністерства економіки. Дані, які після галасу в пресі довелося окремо уточнити та скоригувати, показують, що шкала цін може збільшитися до 20% на різні комунальні послуги. Наприклад, вартість газу може зрости на 13%, а опалення – на 6%.

Вартість водопостачання та водовідведення подорожчає по всій Україні — нові тарифи узгоджені у грудні 2021 року.