Путін потрапив у пастку з Україною, але хоче вийти із ситуації з переможним виглядом, — Юрій Бутусов

Читать на русском
Автор
4736
Юрій Бутусов
Юрій Бутусов. Фото slovoidilo.ua

Відомий журналіст ексклюзивно для "Телеграфа" прокоментував останню інформацію щодо загрози російського вторгнення в Україну

На восьмому році російського вторгнення в Україну офіційному Києву настав час зрозуміти, що умиротворити агресора неможливо. І ставку треба робити на сильну, реформовану армію.

Таку думку висловив у бліцінтерв’ю "Телеграфу" головний редактор сайту "Цензор.нет" Юрій Бутусов.

Врегулювати конфлікт може лише реальна реформа Збройних Сил України

– Відновилися зустрічі у нормандському форматі. Які є надії та побоювання?

– Переговори точаться постійно, ми бачимо черговий раунд. Сподіваюся, що не станеться здачі національних інтересів. Жодних поступок РФ і спроб втягнути в переговорний процес деяких представників ЛДНР не може бути. Окрім питань звільнення окупованих територій, нічого іншого обговорювати немає сенсу.

– Чим зумовлена дипломатична та військова активізація Росії, її ультиматуми колективному Заходу, брязкання зброєю на українських кордонах?

– Росія перебуває у пастці. Вона втяглася у війну в Україні, та її сильно виснажує. РФ під санкціями, економіка валиться, блокується економічне зростання. Звичайно, що за агресію доводиться відповідати. І росіяни хочуть вийти із ситуації. При цьому вдавши, що виходять переможцями. Тому так тиснуть на Україну – щосили. Бажають змусити нас піти на поступки та припинити опір. За допомогою того, що проводять військову демонстрацію підготовки до так званої "великої війни".

А ультиматуми виставлені саме Заходу, щоб той не втручався у ситуацію та не надавав Україні підтримки.

– Що може зрушити врегулювання конфлікту з мертвої точки?

– Врегулювати конфлікт може лише реальна реформа Збройних Сил України. Щоб стало можливим проведення української армії визвольної операції на Донбасі.

– Але українська влада всіляко заперечує такий сценарій.

– Щоб такий сценарій обговорювати, треба спершу провести реформу сил оборони, реформу армії. А цього нема. Йдеться про комплексну, структурну реформу, щоб ЗСУ отримали вищу боєздатність, ніж російська армія. Щоб якість переважала над кількістю. Має бути реорганізація, зміна організаційно-штатної структури, стандартних оперативних процедур, статутів, системи управління, розвідки, комплектування особового складу, бойової підготовки. Комплекс заходів. Де модернізація озброєння – в останню чергу. Тому що ключове питання будь-якої реформи – зміна якості організації особового складу. А зміна техніки та озброєння – вже фінальний етап.

Якби для РФ вторгнення було такою легкою справою, вона б давно це зробила

– Як оцінюєте підтримку, яку Захід у нинішніх умовах надає Україні?

– У лідерах з постачання нам озброєнь – США та Великобританія. Що логічно, оскільки вони є нашими стратегічними союзниками. І їхній внесок у нашу підтримку, природно, найвищий. А в інших країнах, зокрема представників Євросоюзу – своя політика, свої інтереси. На жаль, багато хто з них недооцінює російську загрозу.

А що ті ж американці та британці вивозять своїх дипломатів з України – теж логічно. Тому що вони усвідомлюють міру загрози. А Росія фактично відверто загрожує вторгненням.

– Чи реальна загроза цього вторгнення — чи йде гра на підвищення ставок?

– Якби для РФ вторгнення було такою легкою справою, вона б давно це зробила. 2014 року росіяни намагалися окупувати Україну повністю. Але багато речей їх зупинили. Насамперед опір українського народу. Так і зараз. Вони розуміють, що отримають запеклий опір, що будуть великі втрати. І бояться вплутуватися у відкриту війну, зробити ставку на відкриту агресію. Тому намагаються на нас тиснути, щоб ми самі відмовилися від опору.

Росія продовжуватиме реалізовувати свій план повернення України у свою орбіту. Ми продовжуватимемо оборонятися. Це тривалий процес. РФ має різні сценарії, вона до них готова. Можливий сценарій локальних бойових дій на деяких ділянках фронту на Донбасі. Можливі удари, терористичні акти. А українська влада має, звичайно, мобілізувати суспільство та вкладати ресурси у підвищення боєздатності армії.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що на тлі зростання загрози російського вторгнення США відправили в Україну чергову партію летального озброєння.

Водночас Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від’їзд держслужбовців Штатів і зобов’язав виїхати членів їхніх сімей з посольства в Києві.