Воєнний стан: що це таке і які є обмеження (інфографіка)

Читати російською
Автор

Причина оголошення військовослужбовців є збройна атака на державу

Президент України Володимир Зеленський оголосив про впровадження військової ситуації в Україні на тлі вторгнення Росії, яке відбулося в ніч на четвер, 24 лютого.

"Телеграф" розповідає, що таке воєнний стан (ВП) і які права українців обмежені.

Нагадуємо, що ВП вводиться лише у випадку, коли існує загроза порушення територіальної цілісності країни або коли напад на країну вже відбувся. Запроваджується або на території всієї України, або в окремих регіонах.

Якими можуть бути обмеження під час воєнного стану

За умовами ВП Конституція України не може бути змінена. Забороняються вибори президента, парламенту та органів місцевого самоврядування. Завдяки цьому правовому режимі всеукраїнські та місцеві референдуми також не проводяться.

У цей період заборонено проводити масові зустрічі або протести. Крім того, для громадян вводяться ряд обмежень на права та свободи, такі як комендантська година, обмеження на місце проживання та свободи пересування. Крім того, вводять перевірку документів, а при необхідності, житла та іншого майна.

В умовах ВП вводиться комендантська година — тобто заборона на перебування на вулицях в певний час. Люди можуть примусово відчужувати майно, яке знаходиться в приватній власності. І майно державних підприємств може бути використане для потреб держави. Встановлюється спеціальний режим в'їзду та від'їзду, обмеження свобод руху людей, а також переміщення транспортних засобів.

Закон також передбачає, що при необхідності вводиться нормалізоване забезпечення населення основними продуктами харчування та непродовольчими продуктами.

Якщо виникає примусове вилучення майна, то після скасування ВП власникам це майно або повертається, або його вартість відшкодовується.

Що таке військовий стан

Припинення та скасування воєнного стану

Дія воєнного стану припиняється до кінця терміну, до якого він був введений. Цей правовий режим може бути скасований до закінчення терміну дії, якщо усунуто загрози, через які було введено воєнний стан. Про скасування воєнного стану президент повинен видати відповідний указ.

Нагадаємо, що масова атака російських військ на Україну почалася після відеозвернення російського президента Володимира Путіна щодо введення військ на окупований Донбас.

Також ми писали, що в деяких великих містах почалися вибухи, а пізніше стало відомо про перетин українського кордону з боку РФ не лише на Донеччині та Луганщині.