У Луганську пролунав вибух? Відео палаючого газопроводу виявилося фейком

Читать на русском
Автор
2147
Скріншот з відео, що видається за сьогоднішній вибух у Луганську
Скріншот з відео, що видається за сьогоднішній вибух у Луганську. Фото Скрін із відео

Місцеві ЗМІ пишуть, що горить газопровід, проте це відео річної давності

Ситуація на окупованій частині Донбасу загострюється. Пізно ввечері у п’ятницю, 18 лютого, російські ЗМІ, а потім і місцеві телеграм-канали почали повідомляти про те, що нібито жителі Луганська почули вибух.

Писали про велику пожежу на магістральному газопроводі.

У соціальних мережах поширюють фото та відео потужної пожежі, однак ідентифікувати, що кадри було знято саме там і сьогодні, поки що складно.

Через деякий час росЗМІ почали повідомляти про другий вибух у Луганську.

UPD. Як згодом з’ясувалося, інформація про вибухи стала черговим елементом інформаційної війни Росії.

Насправді це вибух на газорозподільному вузлі на околиці Луганська, який був рік тому. Це не був цілеспрямований підрив, тоді ніхто не постраждав.

Публикация 2021 года
Публікація 2021 року

Як відомо, у п’ятницю, 18 лютого, ватажки так званих "ДНР" та "ЛНР" заявили про термінову евакуацію населення ОРДЛО до Росії. Причиною такого рішення стала нібито підготовка українською стороною наступу на позиції бойовиків. Україна суворо відкидає будь-які звинувачення.

Підтвердженням абсурдності звинувачення на адресу України став той факт, що бойовики записали заяви про термінову евакуацію за кілька днів до її оголошення. Тим не менш, в ОРДЛО щільно працює російська пропаганда, а тому і з’являється величезна кількість фейків і маніпуляцій в інформаційному полі.

Варто зазначити, що у п’ятницю у Донецьку підірвали автомобіль одного з ватажків "ДНР" — керівника так званої "народної міліції".