Ахметов зробив резонансну заяву щодо своїх ЗМІ

Читать на русском
Автор
16378
Мільярдер заявив, що покидає медіаринок
Мільярдер заявив, що покидає медіаринок. Фото Колаж "Телеграфу"

Він пояснив своє рішення тим, що почав діяти так званий "закон про олігархів"

У понеділок, 11 липня, український бізнесмен Рінат Ахметов, який вважається найбагатшою людиною України, заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу, а телеканали "Україна" та "Україна24" перейдуть державі. Про це йдеться на офіційному сайті SCM.

"Цього тижня Медіа Група Україна відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій наших каналів і від ліцензій наших друкованих медіа в Україні. Ми також припинимо діяльність онлайн-медіа МГУ", — йдеться у повідомленні.

Бізнесмен пояснив своє рішення тим, що чинності набрав так званий "закон про олігархів", а він, як найбільший приватний інвестор в економіку України неодноразово наголошував, що "не був, не є, й не буде олігархом".

Зазначається, що медіаактиви компанія SCM має передати у шестимісячний термін. При цьому Ахметов додав, що війна в Україні не дає компанії можливість продати бізнес на ринкових умовах.

Варто зазначити, що "Медіа Група Україна", якою керує SCM Ахметова, має у складі телеканали "Україна", "Україна24", "Індиго TV", "Футбол 1/2/3", регіональний "34 канал", оператора супутникового мовлення Xtra TV, платформу OLL.TV, міжнародні канали Ukraine 1, Ukriane 2, NLO TV 2, сайт segodnya.ua, проєкт Vogue.UA, а також продакш-компанії "Теле Про", "Допоможемо ТБ" та медіа-агенцію повного циклу "Медіа Партнерство Баінг". Наразі невідомо, чи мова йде про передачу абсолютно усіх медіа-продуктів.

Нагадаємо, що 30 червня Зеленський надав чинності резонансному рішенню РНБО про створення в Україні реєстру олігархів. Підставою для цього реєстру став скандальний закон про деолігархізацію, запропонований Зеленським і прийнятий у вересні 2021 року. Документ викликав великий резонанс, адже в ньому вбачали спрямованість на утиски окремих осіб, а не подолання олігархії як явища. Після внесення правок, прийняття документа розблокували у листопаді. РНБО прийняла положення про реєстр олігархів у травні 2022 року.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що мільярдер Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти РФ щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час російської військової агресії проти України.