Власників "білих квитків" може чекати повторна комісія та навіть мобілізація: що відомо

Читать на русском
Автор
25904
Деякі "білі квитки" не звільняють від мобілізації під час війни
Деякі "білі квитки" не звільняють від мобілізації під час війни. Фото Колаж "Телеграфу"

Все залежить від дати отримання військового квитка з позначкою про зняття з обліку

Так званий "білий квиток" під час мобілізації може звільняти від служби в армії, однак не всі його види діють під час воєнного стану. Ба більше, власникам цього документу можуть видавати повістки до військкомату і вони зобов'язані з'явитися та пройти медичну комісію. Важливим є й дата отримання "білого квитка".

Як пише "Главком", це пов'язано зі змінами в українському законодавстві, які були внесені у 2015 році.

Кому доведеться пройти медкомісію навіть з "білим квитком"

Підтвердити право на "білий квиток" доведеться тим чоловікам, які отримали його у період з 2006 до 2015 років. Вся річ у тому, що у 2015 році Міноборони скасувало наказ №342 2006 року, у якому йшлося про скасування положення про зняття з військового обліку громадян, яких військово-лікарська комісія визнала непридатними до служби в мирний час та обмежено придатними під час воєнного стану.

З 2015 року наказ про скасування цих обмежень перестав діяти, а це означає, що записи до військових квитків, які вносили на його підставі, більше не актуальні. Тому чоловікам призовного віку з такими квитками доведеться пройти військово-лікарську комісію.

Як тепер знімають з обліку військовозобов'язаних

Для зняття з обліку військовозобов'язаних чоловікам призовного віку доведеться проходити військово-лікарську комісію, за результатом якої на підставі наказу Міноборони номер 402 від 14 серпня 2008 року має бути встановлено, що особа "непридатна до військової служби зі зняттям з військового обліку".

Однак, далеко не всіх осіб з хворобами знімають з обліку — в залежності від виду та ступеня захворювання людини можуть надаватися такі категорії "білого квитка":

  • обмежено придатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби у мирний час;
  • обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Тільки остання з них повністю звільняє від мобілізації.

Раніше "Телеграф" повідомляв, чи можна виїхати за кордон, маючи на руках "білий квиток".