Визнали помилку: американська телекомпанія видалила фільм про "проблеми" з постачанням зброї для України

Читать на русском
Автор
6310
У фільмі безпідставно звинуватили ЗСУ та владу України
У фільмі безпідставно звинуватили ЗСУ та владу України. Фото Відкриті джерела

Стрічка вийшла на екрани 4 серпня, після чого її розкритикували вщент

Американська телекомпанія CBS після шквалу критики видалила документальний фільм про постачання західної зброї в Україну. У скандальній стрічці лунали безпідставні звинувачення офіційного Києва у тому, що зброя десь зникає, крім того, українську армію звинувачували у небезпечних методах ведення війни.

Як пояснили у CBS, документальна стрічка під назвою "Озброюючи Україну" була видалена, адже дані у ній вже встигли застаріти. Фільм планують переробити, додавши оновлених даних, й знову випустити.

Варто зазначити, що у документалці, яку показали громадськості, наводилися слова керівника одного з приватних фондів допомоги Україні — литовського волонтера Йонаса Охмана. Коментар знімали у квітні 2022 року. Тоді чоловік заявив, що лише 30-40% відсотків постачання, що йдуть через український кордон, досягають кінцевого отримувача. Він говорив лише про досвід свого фонду, але з контексту склалося враження, що мова йде про озброєння країн НАТО, які виділяються на державному рівні прямо зараз.

Крім того, у стрічці "Озброюючи Україну" показали експерта Amnesty International, який працював над доповіддю зі звинуваченнями Збройних сил України у "небезпечних методах ведення війни". Цей текст викликав шквал критики як серед звичайних українців, так і з боку влади. Зокрема, президент України Володимир Зеленський назвав ці звинувачення "аморальною вибірковістю".

Своєю чергою голова МЗС України Дмитро Кулеба після того, як CBS видалила фільм про Україну, закликав американську компанію провести внутрішнє розслідування.

"Вітаємо перший крок, але цього недостатньо. Ви ввели в оману величезну аудиторію, поширюючи необґрунтовані заяви та підриваючи довіру до постачання життєво необхідної військової допомоги державі, яка протистоїть агресії та геноциду. Має бути проведене внутрішнє розслідування, хто і чому це зробив", — написав Кулеба у коментарі до повідомлення телеканалу CBS про видалення фільму у Twitter.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що український фільм із промовистою назвою отримав нагороду на фестивалі у Каннах. У ньому йдеться про життя двох закоханих підлітків із Маріуполя, яким довелося зіткнутися із жахами Другої світової війни та нацистською окупацією міста.