Жінки можуть отримати надбавку до пенсії: за яких умов це можливо

Читать на русском
Автор
14063
Мова про тих громадян, які подаються на пенсію вперше
Мова про тих громадян, які подаються на пенсію вперше. Фото telegraf.com.ua

На надбавку у 9% можуть претендувати жінки, які виходять на пенсію за віком у 2022 році

В Україні цього року до числа пенсіонерів можуть приєднатися громадяни, які досягли певного віку та здобули при цьому необхідних страховий стаж. А жінки, які оформлюють пенсійні виплати вперше, можуть претендувати ще й на невелику надбавку.

Про це вказано у постанові Кабміну від 15.09.2021 № 963 "Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому".

Зазначається, що жінки, які у 2022 році виходять на пенсію за віком, можуть отримати надбавку у розмірі 9%. Основні умови для цього:

  • Дата народження жінки – з 1 січня 1962 року по 31 грудня 1962 року.
  • Пенсія призначається вперше.

У Пенсійному Фонді навели два приклади, коли жінка може/не може претендувати на таку надбавку:

  1. Якщо жінка народилася 8 березня 1962 року, а 10 березня вперше звернулася за призначенням пенсії за віком і дотрималася законодавства, то виплат держава встановить ще й щомісячне підвищення у 9% від зазначеної пенсії.
  2. Якщо жінка, яка претендує на пенсію, народилася 12 липня 1962 р.н., але з 2 липня 2018 по 6 липня 2018 отримувала пенсію за вислугу років, а з 7 липня 2018 виплату пенсії за вислугу років було припинено через працевлаштування на посаду, яка дає право на даний вид пенсії. А вже по досягненню пенсійного віку вона звернулася до сервісного центру із заявою щодо переведення на пенсію за віком, — то у такому випадку щомісячне підвищення в розмірі 9 % до пенсії не встановлюється, оскільки заявниці раніше була призначена пенсія за вислугу років.
Пенсія в Україні 2022 - жінки, які йдуть на пенсію вперше, можуть отримати надбавку у 9 відсотків

Раніше "Телеграф" повідомляв, яка категорія пенсіонерів до кінця року зможе отримати надбавку до виплат у 20 відсотків та що для цього потрібно зробити.