Ситуація на ЗАЕС: "Енергоатом" повідомляє про загрозу, а росія рапортує про місію МАГАТЕ

Читать на русском
Автор
5441
Україна проти контрольованого закриття ЗАЕС попри всі загрози
Україна проти контрольованого закриття ЗАЕС попри всі загрози. Фото gvozdi.zp.ua

На станції продовжує працювати лише один енергоблок, а поведінку росії у києві назвали фактичним використанням ядерної зброї

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на окуповану росіянами Запорізьку атомну електростанцію, під час якої росіяни відверто брехали про напрямок прильотів просто в очі інспекторам, завершена. Чотири співробітники місії покинули обєкт, двоє залишились для постійного нагляду.

Про це повідомив експерт, який супроводжував групу, пише російське пропагандистське агентство ТАСС. Інформацію також підтвердили у "росєнергоатомі", передає ще один рупор кремлівської пропаганди РИА "Новості".

Про те, що МАГАТЕ присутня на ЗАЕС на постійній основі підтвердив у своєму телеграм-каналі також український "Енергоатом". Втім, компанія окремо наголосила – попри проведені роботи і наявність на станції сторонніх спостерігачів, станом на ранок 5 вересня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

В роботі зараз залишається тільки 6-й енергоблок. Він забезпечує власні потреби ЗАЕС і подає електроенергію в енергосистему України. "Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки наразі немає", — зазначили в "Енергоатомі". І нагадали, що 5 енергоблок довелось відключити через те, що 3 вересня через російський обстріл була пошкоджена лінія зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.

"Військові рф залишаються на майданчику ЗАЕС, а в машинних залах 1-го та 2-го блоків розташовані вантажівки зі зброєю та боєприпасами. Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових, та повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу", — заявили в "Енергоатомі",

Тим часом ситуацію на станції президент України Володимир Зеленський уже назвав використанням ядерної зброї з боку росії. Про це голова держави заявив у інтерв’ю ABC news. "Розумієте, вони зайняли нашу атомну станцію, шість блоків. Найбільшу в Європі. Це означає шість Чорнобилів… Вони використовують ядерну зброю, це і є ядерна зброя", — сказав він.

Разом з тим Зеленський виключив варіант контрольованого закриття ЗАЕС для запобігання будь-яким витокам радіації. Він нагадав, що станція забезпечує енергією два регіони України, що важливо враховувати з огляду на наближення зими. "Я знаю, що росіяни хотіли б, щоб реактори були відключені від української мережі і підключені до російської. Ні, ми не погоджуємося з цим", — заявив український президент.

Як повідомляв "Телеграф", місії МАГАТЕ вдалось прорватись на територію Запорізької АЕС 1 вересня попри те, що росіяни та їхні колаборанти намагались за всяку ціну зірвати їхній приїзд. На виконання обовязків спеціалістам дали лише близько 5 годин. Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який особисто відвідав станцію, має відзвітувати про поїздку перед Радою безпеки ООН уже 6 вересня. Експерти не очікують від його доповіді позитивних сигналів для України.