Макрон зробив різку заяву щодо Запорізької АЕС

Читать на русском
Автор
22067
Еммануель Макрон заявив, що росвійська мають покинути ЗАЕС
Еммануель Макрон заявив, що росвійська мають покинути ЗАЕС. Фото france24.com

Європейська спільнота також налаштована на демілітаризацію атомного об'єкта

У понеділок, 5 вересня, президент Франції Еммануель Макрон виступив з різкою заявою стосовно безпеки на Запорізькій атомній електростанції, яку захопили російській окупанти. Французький лідер зазначив, що єдиний спосіб зберегти атомний об'єкт — це вивести звідти російські війська.

Як передає Reuters, про це французький лідер заявив у розмові з президентом України Володимиром Зеленським.

"Президент Франції наголосив на нагальній необхідності забезпечення безпеки АЕС, що може бути досягнуто лише за допомогою відведення російських сил", — повідомили виданню у Єлисейському палаці.

Тим часом високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що російська влада має терміново припинити ядерний шантаж на Запорізькій АЕС.

"Цей ядерний шантаж має бути припинено. Це – гра з вогнем і ще один приклад поведінки росії, яка не поважає міжнародне право та порушує основні принципи ядерної безпеки", — зазначив європейський дипломат.

Крім того, Боррель зазначив, що учасники засідання восьмої Ради Асоціації Україна – ЄС підтримали зусилля МАГАТЕ та наголосили на необхідності демілітаризувати Запорізьку АЕС та залишити станцію в енергосистемі України.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС 1 вересня попри те, що росіяни та їхні колаборанти намагались влаштували обстріли та провокації. Члени місії перебували там всього 5 годин, що викликало обурення у представників Офісу президента України. Звіт гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі по ситуації на ЗАЕС у Радбезі ООН заслухають 6 вересня, але експерти не очікують від його доповіді позитивних сигналів для України.