Вихід на пенсію: українцям розповіли, у яких випадках документи може подати не сам пенсіонер

Читать на русском
Автор
Звернення про вихід на пенсію можна оформити онлайн
Звернення про вихід на пенсію можна оформити онлайн. Фото glavcom.ua

Така можливість передбачена лише в одному випадку

В Україні підтвердити наявність страхового стажу для виходу на пенсію можна і без трудової книжки, однак держава не у всіх випадках спростила громадянам вихід на заслужений відпочинок. Зокрема, документи на отримання виплат по досягненню особою пенсійного віку тільки в одному випадку можуть подавати родичі.

Про це розповіли у Пенсійному фонді України, зазначивши, що правила продиктовані законодавством — статтею 44 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

У працівників ПФУ поцікавилися, чи можливий варіант, коли документи на призначення пенсії до органу подає донька/син особи, яка претендує на виплати від держави. На що у Пенсійному Фонді відповіли: "Законодавством передбачено, що пенсії призначаються за особистим зверненням заявника або автоматично (без звернення) у визначених законом випадках".

При цьому є лише один випадок, коли документи замість пенсіонера можуть подавати родичі — якщо громадянин є недієздатним, або його дієздатність обмежена. У цьому разі родич пенсіонера повинен мати документ, де зазначено, що він є законним представником.

Додається, що звернення щодо призначення пенсії можна подати у будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду, або дистанційно – через вебпортал електронних послуг.

Раніше "Телеграф" повідомляв, коли українцям найвигідніше звертатися за нарахуванням пенсії.