НАБУ набирає обертів: бюро взялося за ще одного топ-чиновника

Читать на русском
Автор
6346
Підозру отримав голова Рахункової палати Валерій Пацкан
Підозру отримав голова Рахункової палати Валерій Пацкан. Фото rp.gov.ua

Колишнього нардепа підозрюють у неправомірному отриманні державних коштів

У понеділок, 24 жовтня, антикорупційні органи — НАБУ та САП — спершу оголосили у розшук ексголову Нацбанку Кирила Шевченка, а потім повідомили про підозру голові Рахункової палати та екснардепу Валерію Пацкану. Його підозрюють у неправомірному отримання понад 117 тисяч гривень компенсації за житло.

Як повідомили у НАБУ, колишній народний депутат, який нарає має керівну посаду у Рахунковій палаті, у вересні 2017 року клопотав про щомісячну компенсацію вартості оренди житла у Києві, хоча мав у власності квартиру в новобудові на Печерську, яка була придатною до проживання. Таким чином протягом наступних 6,5 місяців нардеп отримав понад 117 тисяч гривень з бюджету Верховної Ради.

Тим часом у САП додали, що дії нардепа інкримінували за ч. 1 ст. 364 КК України (зловживання владою, що завдало істотної шкоди). За цією статтею може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади на той же строк, а також штраф у вигляді від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4250 гривень до 12750 гривень).

Варто зазначити, що антикорупційні органи не називають прізвища чиновника, якому було повідомлено про підозру, однак за інформацією Центру протидії корупції, мова саме про голову Рахункової палати та нардепа 8-го скликання Валерія Пацкана.

"Це вже не перша справа щодо можливих махінацій з отриманням компенсації за житло нардепами. Зовсім нещодавно апеляція ВАКС засудила до трьох років тюрми колишнього депутата від БПП Руслана Сольвара. Ще два нардепи (Пресман та Черненко) пішли на угоди з САП, відшкодували збитки та отримали умовні терміни. Окрім того, виправдувальні вироки отримали Андрій Левус з "Народного фронту" та Дмитро Колєсніков із "Опозиційного блоку". Прокуратура наразі оскаржує ці рішення в апеляційній палаті ВАКС", — додали у Центрі протидії корупції.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що колишнього нардепа Максима Микитася підозрюють у спробі підкупу міського голови Дніпра Бориса Філатова. Суму хабаря, який Микитась хотів передати Філатову, названа однією з рекордних в Україні.