Іран спантеличив несподіваною заявою щодо безпілотників в Україні

Читать на русском
Автор
11270
БПЛА Shahed
БПЛА Shahed

Іран обіцяє "не залишатися байдужим" щодо безпілотників

Попри те, що з’являється все більше інформації про те, що Іран постачає зброю росії, у самому Тегерані продовжують гнути свою лінію і наполегливо це заперечувати.

Як повідомляють Mehr і Al-Arabiya, глава Міністерства закордонних справ ІРІ Хосейн Амір-Абдоллахіан заявив, що його країна непричетна до постачання зброї російської армії та навіть готова провести зустріч із представниками України, щоб це обговорити.

"Ми не надавали і не надаватимемо росії жодної зброї чи безпілотників для використання у війні з Україною", — сказав він.

При цьому він зазначив, що Тегеран і Москва мають тісну співпрацю і в минулому Іран брав і постачав зброю росії, але це відбувалося до початку вторгнення в Україну.

Амір-Абдоллахіан також розповів, що напередодні провів переговори з головою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем і повідомив, що Іран готовий сформувати групу слідчих з-поміж українських та іранських військових експертів, які розслідуватимуть твердження про застосування іранських безпілотників.

"Якщо нам доведуть, що іранські безпілотники використовуються у війні в Україні проти людей, ми не маємо залишатися байдужими", — додав він.

Як повідомлялося раніше, росія вже використала проти України два види іранських безпілотників Shahed і Mohajer, проте також хоче закупити БПЛА-камікадзе Arash 2.

Крім того, у ЗМІ з’явилася інформація, що росія веде переговори про постачання балістичних ракет Fateh та Zolfaghar.

Водночас у ГУР Міноборони повідомили, що іранська влада перекидає на територію країни-агресора радників, які вчать російських військових застосовувати безпілотники. Також повідомлялося, що Іран почав постачання захисного екіпірування, включаючи шоломи та бронежилети.