Війна — день 279: важкі бої на Донбасі, загроза нового масованого удару

Читать на русском
Автор
21194
Повномасштабна війна триває 279 днів
Повномасштабна війна триває 279 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 29 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 279 днів. Україну, як і раніше, "лихоманить" через планові та екстрені відключення електроенергії. Ситуацію погіршують удари росіян по енергетичній інфраструктурі країни, що продовжуються. На фронтах ситуація суттєво не змінилася: окупанти продовжують закидати позиції ЗСУ тілами "чмобіків" у спробах прорвати українську оборону.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Німеччина виділить Україні фінансову допомогу у розмірі €56 млн та 350 генераторів для відновлення енергетичної інфраструктури, повідомляє пресслужба уряду ФРН після розмови Президента України Володимира Зеленського та федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца.

22:00 Глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс на полях зустрічі міністрів НАТО закликав дозволити Україні бити по військових об’єктах на території рф, оскільки та захищає свою критичну інфраструктуру.

21:00 "Укрзалізниця" у разі, якщо відбудуться нові блекаути української енергосистеми, не скасовуватиме пасажирських поїздів, повідомив голова правління компанії Олександр Камишин.

20:00 Окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках, не припиняють артилерійські обстріли Херсона, йдеться у зведенні Генштабу.

19:00 Російські окупанти завдали удару по м.Слов'янську Донецької області ракетами С-300, пошкоджено кілька будівель.

18:00 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що дефіцит палива не передбачається, незважаючи на можливе збільшення попиту на бензин та дизель.

Шмигаль заявляє, що на даний момент виробництво електроенергії у країні покриває 70% потреб у споживанні.

Росіяни завдали удару по обласній клінічній лікарні в Херсоні, постраждалих немає, повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

17:00 Внаслідок масованих ракетних ударів росіян в Україні пошкоджено всі великі ТЕС та ГЕС, повідомив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Печерський суд обрав президенту Української асоціації футболу Андрію Павелку запобіжний захід у вигляді арешту на 2 місяці з можливістю внесення застави понад 9 млн грн — її вже внесли.

16:00 Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску заявив, що Молдова хоч і не виходить зі складу СНД, але практично призупинила свою участь у ньому.

15:00 Словенія і надалі допомагатиме Україні в її боротьбі з російським агресором, заявив міністр оборони Мар'ян Шарець.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідає 29 листопада – 2 грудня Румунію та Польщу для участі у засіданнях НАТО та ОБСЄ.

14:00 У південно-східних областях України знову оголошено повітряну тривогу.

Франція передала Україні реактивну систему залпового вогню LRU — вона вже в Україні, повідомляє Данилов.

У Лимані Донецької області росіяни вдарили "Градами" по житловому сектору, одна людина загинула, ще троє постраждали, повідомляє Кирило Тимошенко.

12:50 По всій території України, крім Криму, була повітряна тривога, проте вона тривала лише 15 хвилин. До цього було багато повідомлень про можливість завдання масованого ракетного удару по Україні. Деякі канали писали, що росія може випустити одразу до 400 ракет.

"Минулого разу росіяни теж маскували удар під тренувальний політ… Подивимося", — коментує ситуацію голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

11:45 Наразі виробники електроенергії забезпечують 70% споживання електроенергії в Україні. Дефіцит потужності наразі складає 30%, — "Укренерго". Зростання дефіциту потужності викликане аварійним відключенням блоків на декількох електростанціях, які відбулися у понеділок зранку, а також подальшим зростанням споживанням через погіршення погодних умов.

Лідери НАТО знову розглядають ідею про надання Україні винищувачів МіГ-29 та американських F-16, повідомило агентство Bloomberg.

10:30 Окупанти Маріуполя продовжують розбір завалів Драмтеатру, — хочуть встигнути якнайшвидше прибрати тіла.

У Маріуполі розбирають завали Драмтеатру листопад 2022
У Маріуполі розбирають завали Драмтеатру листопад 2022

З'явилися фото наслідків ракетного удару по підприємству у Дніпрі ввечері 28 листопада, — туди прилетіло чотири ракети, але обійшлося без жертв:

09:00 Голова Офісу президента Андрій Єрмак знову на щось натякає.

Новий ребус від пана Єрмака в Телеграмі

росія втратила за добу в Україні орієнтовно близько 500 окупантів:

Втрати росії в Україні 29.11.2022
Втрати росії в Україні 29.11.2022

08:00 За минулу добу Сили оборони України збили ворожі літаки Су-25 та Су-24, — повідомляє Генштаб.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • у Ладижині на Вінниччині надзвичайна ситуація, після удару росіян сталася аварія на тепломережі, 18 тисяч людей без опалення і єдина можливість людей зігрітися — електроприлади;
  • навесні в росії обговорювали можливість застосування ядерної зброї проти України, — пише американський журнал Newsweek;
  • США готують новий пакет допомоги для української енергосистеми — Reuters;
  • Франція надасть Україні додаткові 100 мільйонів євро кредиту для фінансування першочергових видатків, за винятком тих, що йдуть на оборону;
  • наразі тисячі росіян, що тікають від мобілізації в США в пошуках притулку, потрапляють до імміграційної в'язниці й майже не мають шансів на його отримання, — The New York Times;
  • у Києві встановлять святкову, але максимально "енерговідповідальну" ялинку — YASNO;
  • Україна може повернути Крим вже через півроку, росіянам буде важко втримати півострів, — Арестович.

3:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що росіяни знову спробують зруйнувати енергетичну чи газову інфраструктуру України та закликав світ готуватися до цього

1:00 Окупанти завдали ракетного удару по Дніпру, внаслідок чого виникла пожежа на приватному підприємстві

00:00 Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрем заявив, що привіз до України найбільший в історії двосторонніх відносин пакет оборонної та фінансової допомоги – наземні системи ППО, боєприпаси, транспортні засоби, різне зимове обладнання та уніформа, броненосці та 270 млн євро.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 26 листопада, можна дізнатися у трансляції: Війна — день 276: росіяни штурмують Бахмут, але мають великі проблеми в тилах

Інформація за 27 листопада доступна у зведенні: Війна — день 277: окупанти завалюють тілами Бахмут і продовжують ракетний терор

Про те, що відбувалося 28 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 278: росіяни штурмують Бахмут, загроза нового ракетного удару по Україні