Війна — день 277: окупанти завалюють тілами Бахмут і продовжують ракетний терор

Читать на русском
Автор
44862
Повномасштабна війна триває 277 днів
Повномасштабна війна триває 277 днів

Оперативно про головне 27 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 277 днів. Окупанти продовжують запекло штурмувати на Бахмутському напрямку, однак роблять спроби наступу на інших ділянках, на кшталт Сватова. Однак такі дії їм даються величезною ціною, відомо, що вони втратили понад 86 тисяч людей убитими, а лікарні переповнені тисячами поранених. Через свої невдачі на фронті росіяни продовжують вдаватися до ракетного терору мирних міст.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський заявив, що російські терористи готують нові удари і закликав наступного тижня "враховувати" сигнали повітряної тривоги.

22:00 У Латвії в ДТП потрапив автобус з українськими військовими — в нього врізалась вантажівка. Водій автобуса загинув. Постраждав один естонський військовий і щонайменше 25 українців.

21:00 Україна має запасів ядерного палива на два роки та планує запустити власне виробництво, заявляє президент НАЕК "Енергоатом".

20:00 Голова міністерства оборони Арвідас Анушаускас повідомив, що Литва направить Україні ще 2 млн євро на реконструкцію енергетичного сектора.

Посол США в Україні Бріджіт Брінк повідомила про надання Україні через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) $20млн для підтримки програми зернового експорту.

19:00 Підрозділи українських ракетних військ та артилерії вразили за минулу добу три райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Стільниковий зв'язок в Україні продовжує відновлюватися. На сьогодні доступність базових станцій мобільного зв'язку в Україні перевищувала 83%, повідомляє Держспецзв'язок.

17:00 Велика Британія офіційно підтвердила, що передала Україні ракети класу "повітря-земля" Brimstone 2.

16:00 Росіяни обстріляли Курахове з артилерії: двоє людей загинули, одна людина поранена, повідомляє голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

15:00 Служба безпеки проводить контррозвідувальні безпекові заходи на території єпархіального управління та культової споруди місцевої єпархії УПЦ (МП) у Івано-Франківську.

14:10 Спротив Маріуполя повідомляє, що у центрі міста "гучно".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив: "Зважаючи на підтримку Німеччиною та іншими країнами-партнерами України, стає все більш очевидним, що росія не тільки не повинна виграти цю війну, але й не виграє її".

Тим часом президент Білорусі олександр лукашенко заявив, що під час падіння ракет на території Польщі у повітрі нібито не було російських ракет.

13:00 Внаслідок ракетного удару по Дніпру 26 листопада загинула одна людина, ще 13 постраждали.

Влада Дніпропетровщини попереджає, що найближчим часом може ще сильніше збільшитися кількість ударів по області.

Тим часом здивував угорський прем'єр Віктор Орбан, — раніше він неодноразово закликав зняти санкції з росії та зменшити допомогу Україні, тепер же заявив: "Головне, щоб росія не становила загрози безпеці Європи, а для цього нам потрібна суверенна Україна".

11:00 Станом на 11:00 в Україні дефіцит потужності електроенергії складає близько 20%, через що діє режим обмеження споживання повідомляє "Укренерго".

Також КМВА повідомила, що у Києві станом на 10:30 збільшилося навантаження на систему електропостачання. Тому діють відключення електроенергії.

10:00 У Кривому Розі дві ракети поцілили у транспортне підприємство, руйнування значні.

У Києві майже відновили електроживлення, воду, тепло та зв'язок, ремонтні роботи у місті вже на завершальній стадії, — повідомляє Київська міська військова адміністрація.

В районі міст Павлівка та Вугледар на Донеччині останнім часом розгортаються дуже активні бойові дії, — повідомляє британська розвідка. За її даними, обидві сторони зосередили там багато сил, і росія вважає ту ділянку важливою для подальшого наступу, проте рф навряд вдасться сконцентрувати достатньо професійних військ сил для оперативного прориву.

Павлівка та Вугледар на карті бойових дій
Павлівка та Вугледар на карті бойових дій

09:00 росія завдала ракетного удару по Кривому Рогу.

За останню добу ворог орієнтовно втратив в Україні близько 600 окупантів.

Втрати росії в Україні 27.11.2022
Втрати росії в Україні 27.11.2022

08:00 Вночі росія ракетами С-300 ударила по агропідприємству у передмісті Запоріжжя. Виникла пожежа, постраждали тварини, проте обійшлося без людських втрат.

Наслідки ракетного удару під Запоріжжям 27.11.2022
Наслідки ракетного удару під Запоріжжям 27.11.2022

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі були вибухи на Запоріжжі;
  • через сприятливі для ЗСУ погодні умови найближчими тижнями в Україні прискориться темп військових операцій, — ISW;
  • по всій країні розгорнуто вже 979 "Пунтів незламності";
  • в Україні за день використовують стільки артилерії, як в Афганістані за місяць — NYT;
  • в Херсоні провели першу операцію на серці після звільнення міста від окупації;
  • глава КНДР Ким Чен Ин хоче створити армію з "найбільшим ядерним потенціалом у світі" — Reuters;
  • Німеччина прийняла майже в 9 разів більше українських біженців, ніж Франція, — Bild;
  • у ПВК "Вагнера" почали вербувати… студентів з Африки, що навчаються в росії.

05:45 Морські піхотинці за тиждень знищили 88 окупантів та 4 танки.

02:45 У Запоріжжі оголошувалась повітряна тривога, в одному з районів міста зафіксовано приліт, зникли електрика та вода.

01:00 Голову МЗС білорусі могли отруїти – Антон Геращенко.

00:30 Ворог обстріляв Чорнобаївку: постраждала дитина.

00:00 У перший день роботи ініціативи Grain from Ukraine з постачання українського зерна бідним країнам світу вдалося зібрати 150 мільйонів доларів від 20 країн світу.

Дані про події 24 листопада – у нашому матеріалі "Війна – день 274: Україна оговтується після масового ракетного удару".

Про те, що відбувалося 25 листопада, можна дізнатися у трансляції: Війна — день 275: блекауту вдалося уникнути, до будинків українців повертаються світло, газ і вода.

Інформація за 26 листопада доступна у зведенні: Війна — день 276: росіяни штурмують Бахмут, але мають великі проблеми в тилах