Вже у Молдові: митрополит УПЦ МП після візиту СБУ втік із України

Читать на русском
Автор
4315
Митрополит Мелетій
Митрополит Мелетій. Фото Пресслужба УПЦ

Митрополит Мелетій виїхав із країни через тиждень після обшуків СБУ

Митрополит Чернівецький та Буковинський Мелетій, у чиїй єпархії нещодавно провела обшуки СБУ, залишив Україну. Нині він, певне, перебуває у Молдові.

Відома українська журналістка Софія Кошкіна звернула увагу на пост на Facebook-сторінці "Episcopia de Ungheni și Nisporeni" (єпархія російської православної церкви з центром у місті Унгень, що входить до складу Православної церкви Молдови, — ред.). У ньому повідомляється, що 1 грудня митрополит Мелетій архієпископ Унгенський та Ниспоренський Петро здійснили Божественну літургію в Олександро-Невському кафедральному соборі міста Унгень (Молдова).

Мелетій, Молдова
Фото — Episcopia de Ungheni și Nisporeni

"Чернівецький і Буковинський Мелетій уже в Молдові. Зі своїм російським паспортом, який знайшла СБУ. Служив в Унгенах. Повернеться/не повернеться, ваші ставки? Відповідь, думаю, очевидна", — пише Кошкіна.

Журналістка також ставить питання про те, як митрополита Мелетія випустили з країни.

Зазначимо, що за останні кілька тижнів Служба безпеки України провела низку обшуків у єпархіях УПЦ (Московського патріархату). Подібні заходи проводились правоохоронцями на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП) у приміщенні адміністрації єпархії. У тому числі й у глави єпархії митрополита Чернівецького та Буковинського Мелетія.

Правоохоронці під час обшуків виявили документи, що підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. Однак пізніше митрополит Мелетій заявив, що російського громадянства не має, але визнав, що писав заяву на отримання російського паспорта у 2007 році.

Нагадаємо, що СБУ під час контррозвідувальних заходів застали секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП Архімандрита Микиту у ліжку з 17-річним хлопцем, який співає у місцевому хорі.