Енергосистема України залишається цілісною: все про наслідки нового масованого удару рф

Читать на русском
Автор
6992
Уламки збитої ракети на Київщині 5 грудня
Уламки збитої ракети на Київщині 5 грудня. Фото Андрій Нєбитов

Над Україною було збито понад 60 ворожих ракет

У понеділок, 5 грудня, російські окупанти здійснили масований ракетний удар по Україні. Більшість ракет вдалося збити. "Телеграф" розповість про подробиці сьогоднішньої атаки загарбників на нашу країну.

Так, відомо, що під час тривоги у повітряному просторі Києва було зафіксовано 10 ракет. З них 9 було збито. Інформацію підтвердили у Київській міській військовій адміністрації.

Над Дніпропетровською областю було збито 15 ракет. На щастя, "прильотів" під час запуску ракет не зафіксовано, повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Водночас у Полтавській ОДА повідомляють, що над областю сьогодні було збито 10 російських ракет. "Прильотів" також не зафіксовано.

Наразі відомо, що "прильоти" були у Вінницькій, Одеській та Київській областях. Окупанти завдали ударів по об’єктах енергосистеми.

Декілька вибухів пролунало в Запоріжжі. Секретар Запорізької обласної ради Анатолій Куртєв зазначив, що частина з них – відлуння луна ворожих прильотів у передмісті. Ще частина – вдала робота сил протиповітряної оборони. У місті "прильотів" не було.

Загалом під час масованого обстрілу було знищено понад 60 ракет X-101/Х-555, "Калібр" та Х-59.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що росія спробувала занурити Україну в темряву та холод. Однак завдяки героїчним ЗСУ та силам ППО ворогу вкотре не вдалося задумане.

"Енергетична система країни функціонує та залишається цілісною. Були влучання в енергоооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях. У деяких регіонах вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій. Рятувальники вже працюють над ліквідацією наслідків атаки, аби повернути світло в кожну домівку", — наголосив глава уряду.

Варто зазначити, що під час ракетної атаки на об’єкти енергосистеми України у багатьох містах сталися аварійні відключення світла. Приміром, без електроенергії залишилася Одеса. На Миколаївщині всі 10 черг графіка також залишилися без світла.

Також місцеві власті повідомляли, що у Київській області було влучання в об'єкт енергетичної інфраструктури. Тому в регіоні тривають екстрені вимкнення. Без електрики залишилися близько 40% абонентів, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба.

Внаслідок ракетної атаки була знеструмлена вся енергосистема Сумської області, повідомляє міськрада обласного центру.

Через ракетну атаку рф по енергетичній інфраструктурі України на Закарпатті застосували аварійні відключення електроенергії для всіх 10 черг. Водночас діє третя черга графіка погодинних обмежень, розповіли в місцевій ОВА.

Також відомо, що у деяких містах відбулися відключення водопостачання. Наприклад, в Одесі було знеструмлено всі насосні станції, внаслідок чого місто та область залишилися без води. Крім того, водопостачання було відключено у низці будинків у Запоріжжі.

Окрім того, енергетики Кропивницького були змушені відключити певну частину потужностей. Тому виникли перебої з подачею води споживачам обласного центру. Наразі енергопостачання відновлено. Водоканал розпочав поетапну подачу води, повідомив глава ОВА Андрій Райкович.

Нагадаємо, минулу масовану ракетну атаку російські окупанти здійснили 23 листопада. Ворог здійснив 67 пусків крилатих ракет, українські захисники збили 50 із них, а також 5 дронів-камікадзе.