Війна — день 307: просування ЗСУ на Луганщині, важка ситуація під Бахмутом

Читать на русском
Автор
32335
Російське вторгнення триває 307 днів
Російське вторгнення триває 307 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 27 грудня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 307 днів. У країні поступово відновлюють подачу електроенергії, проте ще існують значні проблеми. Тим часом на фронті ситуація залишається важкою: якщо на Луганщині в районі Кремінної українські війська поступово просуваються вперед і, за деякими даними, вже вийшли на околиці населеного пункту, то на Донеччині в районі Бахмута ситуація залишається важкою, оскільки окупанти не припиняють своїх атак на позиції ЗСУ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов закликав Українську православну церкву (УПЦ МП) не приховувати своєї приналежності до РПЦ.

22:00 Внаслідок російських атак в Україні зруйновано 35 тис. об'єктів. Окупантами зокрема уражено 702 об'єкти критичної інфраструктури, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін.

21:00 Російські окупанти обстріляли працююче пологове відділення лікарні у Херсоні, є руйнування, ніхто не постраждав, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

20:00 Швеція надала додатково на підтримку оборони України майже $19,2 млн.

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні повідомила про намір відвідати Київ, а також запросила президента України Володимира Зеленського приїхати до Риму.

19:00 Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню у середу, 28 грудня, відвідає Київ.

Створення наступального угруповання з білоруського напрямку не спостерігається, росія та Білорусь нагнітають ситуацію, заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

18:00 Незважаючи на значні втрати в живій силі, російські війська не припиняють наступальних дій у Бахмутському та Авдіївському напрямах, а також намагаються покращити тактичне становище на Лиманському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ.

17:00 Новорічні свята в Україні можуть відбутися без аварійних відключень світла, якщо не буде нових обстрілів, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

16:00 Конституційний Суд України визнав конституційними зміни до статті 12 закону "Про свободу совісті та релігійні організації", які зобов'язують релігійні організації повністю відображати належність до релігійного об'єднання, керівний центр якого розташований за межами України. Таким чином УПЦ (МП) буде зобов'язана прямо вказувати, що вона має відношення до російської церкви.

15:00 По всій Україні оголошено повітряну тривогу.

В Україну повернули тіла ще 42 загиблих воїнів, повідомляє Мінреінтеграції.

14:00 Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами ще 206 українських захисників, із них 26 – посмертно.

13:20 Росіяни атакували з артилерії підприємство критичної інфраструктури у Херсоні, постраждала також станція екстреної медичної допомоги, дитсадок і приватний будинок, — розповів голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

12:00 Є шаблон, що росія зазвичай б'є або дронами, або ракетами, — ворог може розірвати його і готувати наступний комбінований удар, заявила керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

На березі Каховського водосховища в Енергодарі фіксують пересування техніки окупантів, — начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

11:00 Частини російської танкової армії перекинуто до Білорусі для проведення навчань, — повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

10:00 лавров дав росЗМІ інтерв'ю про підступний Київ, злий Захід та русофобів. Вибрали для вас ключові тези:

  • Київ намагається глибше втягнути НАТО та США у "конфлікт", щоб зіштовхнути їх лобами з росією;
  • курс Заходу на стримування рф несе ризики скочування до прямого збройного зіткнення ядерних держав;
  • росія не може підтримувати нормальне спілкування з США через "конфронтаційний антиросійський курс" Байдена;
  • рф готова обговорювати питання безпеки в контексті України і не тільки, коли США "дозріють" до усвідомлення "ущербності" свого нинішнього курсу;
  • заяви осіб з Пентагону про "обезголовлювальний удар" по Кремлю, по суті, говорять про загрозу фізичного усунення путіна, — якщо хтось дійсно виношує таку ідею, йому варто дуже добре подумати про наслідки;
  • стратегічна мета США та їх союзників по НАТО – перемога над росією на полі бою як механізм суттєвого ослаблення або навіть знищення рф;
  • з русофобами росія співпрацювати не буде.

08:50 росія за добу орієнтовно втратила більше 600 окупантів в Україні:

Втрати росії в Україні 27.12.2022
Втрати росії в Україні 27.12.2022

07:20 Станом на минулий вечір близько 9 млн українців були відключені від електропостачання, — Зеленський.

Австрія підтримує вступ України в ЄС, якщо ми продовжуватимемо шлях реформ, — міністерка у справах Європи уряду Австрії Кароліне Едтштадлер;

Окупанти готують евакуацію Енергодару та провокують гуманітарну кризу, щоб люди їхали з міста; також на окупованих територіях почали "зачищати" всі непідконтрольні росії церкви, — Центр національного опору.

Екскерівника СБУ часів Януковича Олександра Якименка призначили головою "спецслужби" окупованих територій Херсонської області.

Тим часом у Сєвєродонецьку Луганської області окупанти фактично знищують хімічний завод "Азот", "ріжуть" обладнання та вивозять найцінніше на територію рф, — мер Олександр Стрюк.

06:35 росія кинула всі сили на Бахмут, бо має мету до кінця 2022 року вийти на адмінкордони Донеччини, проте ворога витісняють, — заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

У окупованій Макіївці невідомі розстріляли з автомата родину з восьми осіб, троє з них були дітьми, — про це повідомляють російські пропагандисти.

3:00 Журналіст Андрій Цаплієнко повідомив про вибухи у Раденську та Чаплинці, що на окупованій частині Херсонської області. За його інформацією, вони прозвучали в місцях, де знаходилася велика кількість окупантів та їхньої техніки.

1:00 В західних ЗМІ з'явилася інформація про те, що Ізраїль боїться передавати Україні систему ППО "Залізний купол" через побоювання, що він може потрапити до рук росіян і потім бути переданим Ірану

00:00 Вибухи пролунали у Запоріжжі, пишуть місцеві пабліки.

Станом на вечір понеділка, 25 грудня, близько 9 млн людей в Україні відключено від електроенергії, сказав у відеозверненні президент Володимир Зеленський.

З даними за 24 грудня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 304: ворог зазнає втрат і посилює репресії на тимчасово окупованих територіях

Про те, що відбувалося 25 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 305: росіяни масово гинуть під Бахмутом і готують новий ракетний удар

Інформація за 26 грудня доступна у зведенні: Війна — день 306: "бавовна" під Саратовом та нові прогнози Буданова.