Війна — день 306: "бавовна" під Саратовом та нові прогнози Буданова

Читать на русском
Автор
34840
Російське вторгнення триває 306 днів
Російське вторгнення триває 306 днів

Оперативно про головне 26 грудня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 306 днів. Після серії контратак ЗСУ окупанти сповільнили темпи наступу на Бахмут, хоча вони продовжили здійснювати контратаки у Харківській та Луганській областях. Проте для росіян на Луганщині справи не найкращі, оскільки ЗСУ отримали там важливу перевагу. Водночас експерти зазначають, що великі втрати серед бойової техніки та особового складу знижує перекіс у військовій могутності України та росії, поступово знижуючи здатність окупантів здійснювати наступи.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський назвав важкою та болісною ситуацію на Донбасі. "Бахмут, Кремінна та інші напрями на Донбасі, які потребують зараз максимуму сил і концентрації. Ситуація там важка, болісна. Окупанти витрачають усі доступні їм ресурси – а це значні ресурси – щоб вичавити бодай якийсь поступ", — сказав він у відеозверненні. .

22:00 Російські військові планували сьогодні зробити масований ракетний удар по Україні, але його зірвала атака з авіабази в російському Енгельсі, заявляє Арестович.

21:00 Україна має гарні перспективи щодо ініційованого нею сьогодні заклику до держав-членів ООН у питанні позбавлення рф статусу постійного члена Ради безпеки ООН та виключення її з цієї міжнародної організації загалом, упевнений радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

20:00 У тимчасово окупованому Генічеську Херсонської області російські військові фактично розпочали приховану мобілізацію.

19:00 У Херсоні та Харкові пролунали гучні вибухи.

18:00 Авіація Сил оборони України протягом доби завдала удару по району зосередження ворога, а українські підрозділи ракетних військ та артилерії вразили чотири пункти управління та шість районів зосередження живої сили противника.

17:00 "Укренерго" заявило про поширення у соцмережах фейкової інформації про відміну аварійних відключень.

Міжнародна експертна група Єрмака-Макфола з питань санкцій проти рф має намір системно працювати для того, щоб санкції проти "Росатому" стали реальністю.

16:00 Україна закликає держави-члени ООН позбавити рф статусу постійного члена Ради безпеки ООН та виключити її з ООН загалом, заявили в Міністерстві закордонних справ України.

14:30 На Донеччині втрати російських загарбників під Бахмутом величезні, і ворог підвозить і підвозить туди нові сили, — голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

На окупованій частині Луганщини масово вирубують дерева через проблеми з опаленням; у Рубіжному, Сєвєродонецьку та інших великих містах дерев майже не залишилося, бо ходити у заміновані лісосмуги небезпечно, і дрова шукають прямо у місті, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

13:15 У Кривому Розі помер ще один з постраждалих під час ракетного удару 16 грудня, — всього загинуло вже 5 осіб.

росія вивела з бойового чергування у Чорному морі один корабель-носій "Калібрів", зараз там знаходить три таких судна з загальним залпом, — 16 ракет.

Керівниця прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк про можливість нового масованого удару рф: "Ми готові до цього. Ми усвідомлюємо, що можливий такий удар. Але не слід чекати тільки масованого удару. Пам'ятаємо про те, що вони здатні нанести і точкові удари".

11:00 Речник Повітряних сил України Юрій Ігнат прокоментував вибухи в районі аеродрому "Енгельс" під Саратовом: "Це наслідки того, що Росія творить на нашій землі. Якщо росіяни думали, що їх в тилу глибокому війна не торкнеться, то вони помилялися. Такі речі відбуваються усе частіше, і сподіваємось, що це Україні буде тільки на руку".

Тим часом президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив щодо війни в Україні: "На жаль, Захід у цій війні активізував лише провокаційні елементи, а не виступив у ролі посередника".

10:00 Голова ГУР Кирило Буданов дав нове інтерв'ю LIGA.net. Вибрали головні тези:

  • ворог концентрує сили північніше Бахмута і в напрямку Запоріжжя, але ворог у глухому куті і докорінної зміни ситуації взимку не очікується;
  • Крим буде повернуто комбінованим шляхом: і силою, і дипломатією. Але без сили нічого не буде. Наші підрозділи зайдуть туди зі зброєю в руках;
  • ракет у росії залишилося на 2-3 масовані атаки, цим пояснюється збільшення проміжку між обстрілами, виробництво нових ракет сповільнюють санкції, Китай та Іран ракети не продають;
  • з осені в росіян почався технічний голод, який відчували ЗСУ ще з початку війни: зараз росіяни так само у всьому світі шукають, де придбати снаряди 122 і 152 мм, танкові осколково-фугасні постріли та реактивні снаряди до "Градів" і "Ураганів";
  • наразі погода не сприяє діяльності як російських суден, так і українських водних дронів, але як тільки будуть сприятливі умови можна буде чекати на нову "бавовну" у Чорному морі;
  • Арестович дійсно проходив службу у розвідці;
  • на питання, куди поїхати у відпустку влітку 2023, Буданов каже: Я пораджу в Крим. Це перлина України, яка давно чекає на українських туристів.

09:00 В міноборони росії заявили, що аеродром "Енгельс" під Саратовом атакував український безпілотник, який нібито збили, внаслідок чого загинуло троє військових. У росіян істерика.

Реакція росіян на вибухи під Саратовом
Реакція росіян на вибухи під Саратовом

росія за минулу добу знову втратила в Україні більше 500 окупантів:

Втрати росії в Україні 26.12.2022
Втрати росії в Україні 26.12.2022

08:00 На Дніпропетровщині та Миколаївщині вночі було тихо, — таке рідко буває.

У Херсоні зранку вже чули вибухи, проте детальної інформації щодо них поки не було.

07:00 У місті Горлівка Донецької області, через нестачу донорської крові, всіх працівників медичних установ зобов’язали здавати кров відповідно до складеного графіку, — Генштаб ЗСУ. Всього за 40 км від Горлівки знаходиться Бахмут, де росія зазнає величезних втрат.

Горлівка і Бахмут на карті бойових дій
Горлівка і Бахмут на карті бойових дій

06:00 "Вогняна куля в небі": в рф силовики оточили аеродром в Енгельсі, на якому були зафіксовані вибухи — ЗМІ.

05:00 У Зеленського заявили, що Україна стала вироком для путіна.

03:10 США передають Україні все більше сучасної зброї та хочуть навчити ЗСУ воювати по-американськи – ЗМІ.

02:18 У російському Енгельсі на військовому аеродромі пролунали вибухи.

01:00 На момент минулої атаки у рф залишалося 460-500 крилатих ракет всіх типів – Арестович.

00:00 У мережі почала з’являтись інформація про успіхи ЗСУ на Луганському напрямі, офіційні особи інформацію не коментували, а голова Офісу президента Андрій Єрмак закликав зберігати терпіння.

З даними за 23 грудня можна ознайомитися у трансляції: "Війна день 303: ЗСУ б’ють по тилах і відбивають атаки окупантів".

Про те, що відбувалося 24 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 304: ворог зазнає втрат і посилює репресії на тимчасово окупованих територіях

Інформація за 25 грудня доступна у зведенні: Війна — день 305: росіяни масово гинуть під Бахмутом і готують новий ракетний удар