В Києво-Печерській Лаврі відбулася історична подія: Епіфаній провів різдвяне богослужіння (повне відео)

Читать на русском
Автор
2502
Митрополит Епіфаній Новина оновлена 01 квітня 2023, 08:59
Митрополит Епіфаній. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

На підході до храму було помічено й представників УПЦ Московського патріархату

У суботу, 7 січня, у стінах Успенського собору Києво-Печерської Лаври відбулася божественна літургія з нагоди Різдва Христового. Вперше в історії української церкви очолив службу митрополит Київський Єпіфаній. Під Лаврою зібралися сотні людей, аби відвідати історичну подію і помолитися за Україну в світле свято Різдва Христового.

"Телеграф" розповідає, як проходило богослужіння. Зазначимо, що прямий ефір літургії вівся одразу кількома джерелами, зокрема офіційним YouTube-каналом ПЦУ.

"7 січня 2023 року – ця дата увійде в історію нашої Церкви і України", — повідомили представники Православної церкви України, підкреслюючи важливість того факту, що Епіфаній вперше очолює службу в одній із найголовніших православних святинь нашої держави.

На підході до Лаври зібрался черга із бажаючих потрапити на службу. Помічені на вході були навіть представники УПЦ МП, зокрема вікарій Київської митрополії Павло (більш відомий під прізвиськом "Паша Мерседес"). Судячи з виразу його обличчя, він не надто задоволений тим, що Києво-Печерська Лавра більше не знаходиться у його розпорядженні.

Лавра сьогодні - Паша Мерседес
Паша "Мерседес" на підході до Лаври
Успенський собор Лаври сьогодні
Бажаючих потрапити до Успенського собору сьогодні багато

Нагадаємо, що в УПЦ Московського патріархату до останнього опиралися тому, аби представники ПЦУ проводили божественну літургію на Різдво. Однак остаточну крапку в цій суперечці поставили представники національного заповідника "Києво-Печерська Лавра".