Війна — день 319: важкі бої на Донбасі та обстріл мирних міст

Читать на русском
Автор
19397
Бої за Україну продовжуються 319 днів
Бої за Україну продовжуються 319 днів

Оперативно про головне 8 січня

Повномасштабне російське вторгнення триває 319 днів. Окупанти роблять численні спроби наступати на Донбасі, сфокусувавши зусилля на містах біля Бахмута, включно з Соледаром, проте українські захисники стійко тримають оборону. Окупанти також продовжують тиснути на Луганщині, де бої йдуть біля Сватового та Кремінної, а також проводять операції на островах біля Херсона.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 Соледар тримається, хоча там більше руйнувань, ніж у Бахмуті і там тяжко, сказав у відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

21:00 Російські війська у другій половині дня обстріляли із САУ Миропільську громаду Сумської області: пошкоджено 5 будинків та ферму, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

20:00 Для підтримки дисципліни та недопущення поширення панічних настроїв серед особового складу окупаційних військ, що діють у Запорізькому напрямку, противник задіяв підрозділи розгвардії та застосовує розстріли, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

19:00 Служба безпеки України 9-10 січня проводитиме антитерористичні контрдиверсійні заходи в одному з районів Харкова.

18:00 Італія готує новий пакет допомоги Україні та веде переговори з Францією щодо ППО для ЗСУ, повідомив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

17:00 На Сході України ситуація залишається складною, у Соледарі зараз дуже тяжко, заявила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

16:00 На східному напрямку ЗСУ знищили ворожий гелікоптер, ймовірно, Ка-52 та БПЛА "Орлан -10", повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

15:00 На Різдво ворог вгатив по Краматорську, — зачепило навчальні заклади, гаражі, житлові будинки. На щастя, обійшлося без жертв.

Зараз в міноборони росії заявляють, нібито в Краматорську вдарили по "пунктах дислокації військ" та було вбито 600 українських військових. Також патякають, що таким чином реалізували "операцію відплати" за Макіївку.

Наслідки удару по Краматорську
Наслідки удару по Краматорську

14:00 Повідомляють про приліт та пожежу в районі металопрокатного заводу в Донецьку.

Представник ГУР Вадим Скібіцький дав інтерв'ю італійській пресі. Вибрали кілька головних тез:

  • росія готує нову атаку і намагатиметься залишити без світла населення України, особливо на фоні похолодання;
  • в іранських дронах є компоненти з США, Японії, Австрії та може навіть Італії, — це комплектуючі, які легко можна купити на відкритому ринку;
  • удар по Макіївці, — частина контрнаступу, послання російським солдатам та "мобікам";
  • між весною та літом росія може піти в наступ на Запорізькому напрямку;
  • для наступу з Білорусі в рф досі не вистачає військ;
  • мета України — повернення кордонів 1991 року;
  • ми зробимо все можливе, щоб війна закінчилася цього року.

13:00 На Різдво ворог обстріляв ще одну ТЕС, повідомляє ДТЕК. На щастя, обійшлося без постраждалих, але зачепило обладнання.

Внаслідок обстрілу Таврійського мікрорайону Херсона запалювальними боєприпасами обійшлося без мирних жертв та руйнування цивільної інфраструктури.

12:00 Ворог може розробляти нову тактику, — так в ЗСУ пояснюють, чому не сталося очікуваної атаки на Різдво.

"Це ніяке не "перемир'я", а потреба в часі, для того, щоб провести аналіз своїх наявних сил та потужностей і спланувати подальші дії. Тому що вони дійсно потерпають, не мають успіху на суходолі. Для них складна ситуація на півдні та сході, що змушує їх керівництво вишукувати нові способи", — каже начальниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

Також цікаво, що росія повернула в Чорне море два кораблі, однак серед них нема ракетоносіїв, — вони демонструють силу, але погода поки не сприяє активності в морі.

11:00 "Укренерго" повідомляє: стійка морозна погода сприяє зростанню рівня споживання електроенергії. Для забезпечення балансу до областей доведені ліміти споживання, які діють з 09:00 до 24:00. Перевищення лімітів призводить до застосування аварійних обмежень. Вночі обмеження станом на сьогодні не застосовуються.

10:00 Внаслідок нічного обстрілу Запоріжжя касетними боєприпасами пошкоджено складські та допоміжні приміщення, попередньо без постраждалих, — голова ОВА Олександр Старух.

Наслідки обстрілу Запоріжжя 08.01.2021
Наслідки обстрілу Запоріжжя 08.01.2021

09:00 Внаслідок агресії рф в Україні загинули вже 453 дитини, ще понад 877 постраждали, — ювенальні прокурори.

Постраждалий внаслідок вечірнього обстрілу Мерефи на Харківщині 50-річний цивільний чоловік загинув.

Генштаб ЗСУ показав свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 08.01.2023
Втрати росії в Україні 08.01.2023

08:00 Місцеві канали повідомляють, що вночі в Мелітополі вибухав склад боєприпасів ворога.

Також вибухи були вночі в Херсоні, — ворог обстріляв місто запальними боєприпасами.

07:00 Головне зі зведення Генштабу ЗСУ на ранок:

  • 5 січня, з Ростова-на-Дону до Кемеровської області прибув потяг із заповненими мертвими росіянами рефрижераторами. Трупи мають розвантажити до місцевих моргів.
  • В окупованих населених пунктах Горностаївка, Каїри, Заводівка і Маринське Херсонської області окупанти зупинили трансляцію усіх українських телеканалів, транслюється тільки російське телебачення.
  • За минулу добу ЗСУ уразили пункт управління, 2 склади БК, десятки районів зосередження живої сили та техніки ворога, а також збили три безпілотника типу "Орлан-10".

04:00 Росіяни знову "невдало курять": в окупованому Мелітополі пролунали гучні вибухи, — мер Федоров.

03:00 Ворог у ніч проти 8 січня атакував ракетами міста на Донеччині — ОВА.

02:30 росія може піти на новий наступ із білорусі, але шансів на успіх мало, – австрійський незалежний політолог.

02:00 Навчання військових ЗСУ з користування БМП Bradley розпочнеться цього місяця, — Пентагон.

01:00 Росія починає "сипатися" зсередини, — генерал-майор СБУ Ягун про безглузду політику Путіна.

00:00 Окупанти продовжують обстрілювати українські міста. Зокрема голова Харківської ОВА Олег Синегубов підтвердив ракетний удар по Мерефі, через який є щонайменше один постраждалий. Також зафіксовано прильоти по околицях Запоріжжя.

Інформація за 5 січня доступна у зведенні:Війна — день 316: ЗСУ знищують склади окупантів, а росіяни готуються до нового ракетного удару

З даними за 6 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 317: окупанти обіцяють "різдвяну тишу", але ЗСУ готові до всього

Про те, що відбувалося 7 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 318: росіяни активувалися на Запоріжжі та відправляють ДРГ до Херсона