Війна — день 317: окупанти обіцяють "різдвяну тишу", але ЗСУ готові до всього

Читать на русском
Автор
17565
Бої за Україну тривають 317 днів
Бої за Україну тривають 317 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 6 січня

Повномасштабна війна між росією та Україною триває 317 день. Продовжуються запеклі бої та вибухи на складах боєприпасів окупантів. путін нахабно оголосив "режим припинення вогню" у різдвяні свята, на що у Зеленського йому запропонували "залишити це лицемірство собі". Ймовірно, противник сподівається перегрупувати сили та зміцнити позиції, проте українська армія готова дати відсіч ворогові будь-якої миті. Тим більше, що союзники України посилюють підтримку ЗСУ: незабаром Німеччина передасть нам ЗРК Patriot і БТР Marder.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:05 Запаси ракет у "другої армії світу" за деякими позиціями впали до 9-11-16% від довоєнного рівня, як наприклад, по "Калібрах", "Іскандерах" чи Х-101.

Хоча за деякими позиціями ворог має понад 40 відсотків ракет, а по "Кинджалах" — аж 84%.

Про це повідомляє у своїй інфографіці міністр оборони Олексій Резніков.

22:20 Росія хоче мобілізувати ще до 500 тисяч військовозобов'язаних у січні на додаток до 300 тисяч, призваних у жовтні-2022, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

21:40 Ввечері 6 січня у тимчасово окупованому Мелітополі прогримів вибух, повідомив законний мер Мелітополя Іван Федоров.

"Надто гучно окупанти Мелітополя, у яких немає нічого святого, святкують Різдво. Жителі повідомлять про гучний вибух в районі залізничного вокзалу", — написав міський голова.

21:15 Новий пакет допомоги США Україні включає в себе 50 БМП Bradley, 500 протитанкових ракет і 250 000 снарядів. Крім того, ВСУ отримають 100 бронетранспортерів M113, 55 протимінних машин із захистом від засади (MRAPS) і 138 військових всюдиходівHUMVEES, боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) і системи протиповітряної оборони (Sea Sparrow) й іншу зброю.

20:05 США виділили Україні новий пакет військової допомоги на 3 мільярди доларів, повідомляє Білий дім.

19:00 Різдвяний наказ Путіна про припинення вогню "не заслуговує на довіру", заявив Жозеп Боррель.

Головний дипломат ЄС вважає, що оголошення володимиром путіним 36-годинного припинення вогню в ознаменування православного Різдва "не заслуговує на довіру", додавши, що наказ російського президента, мабуть, є спробою Москви "виграти час для перегрупування своїх військ".

18:20 Генштаб ЗСУ підтвердив ураження 5 січня пункту дислокації російських окупаційних військ у Гаврилівці Другій Херсонської області. Відомо, що до місцевих лікарень привезли до 100 поранених військовослужбовців. Інформація щодо ліквідованих загарбників уточнюється.

17:10 Опитування КМІС показало, що кількість українців, які вважають, що між політичним та військовим керівництвом існує серйозний конфлікт, впало з 14% у вересні до 10% — у грудні. Водночас побільшало тих, хто переконаний, що політичне керівництво України та військове командування діють злагоджено як одна команда із метою перемогти у війні (з 71% до 77%).

16:00 Екс-депутата Верховної Ради VIII скликання від "Опоблоку" Дмитра Добкіна помітили у варшавському готелі, хоча за віком та складом сім'ї він мав би перебувати в Україні як військовозобов'язаний.

14:30 Рішення Дзержинського суду про звільнення під заставу із СІЗО навідниці та колаборантки з Харкова Дар'ї Кригіної було скасовано. Вона залишається під вартою.

13:00 Кореспондент "Телеграфа" побував у Бахмуті та показав, як зараз виглядає місто-фортеця, яку росіяни штурмують уже пів року.

12:00 Росіяни можуть готувати теракт в Україні на Різдво. Цього дня кілька православних храмів Донецька та інших населених пунктів на окупованих територіях можуть замінувати та підірвати.

11:00 Окупанти обстріляли пожежну частину в Херсоні, загинув один рятувальник, ще четверо постраждали.

10:00 ЗСУ піднялися з 22 на 15 місце у рейтингу найсильніших армій світу від Global Firepower.

09:00 Повідомляють про вибухи в Херсоні.

За минулу добу ЗСУ зібрали файний врожай ворожих танків, РСЗВ, артилерії, збили літак та гелікоптер:

Втрати росії в Україні 06.01.2023
Втрати росії в Україні 06.01.2023

На Івано-Франківщині сьогодні можуть бути вибухи без оголошення тривоги, — це будуть навчання військових.

08:00 Крім оголошених бронетранспортерів Marder і батареї Patriot, Німеччина має намір передати Україні додаткові установки Gepard, — пише Spiegel.

Україна внаслідок російського вторгнення втратила близько 90% вітрової та понад 40% сонячної генерації електроенергії, — міністр енергетики України Герман Галущенко.

07:00 Генштаб ЗСУ повідомляє про посилення росіянами спроб встановлення контролю над окупованими територіями:

  • в Каховці проходять рейди по торговим точкам, погрожують вилучати гривні та товар, якщо знайдуть українську валюту;
  • з 1 січня в Донецьку почали збір інформації про громадян 2006 року народження для постановки на військовий облік;
  • у Старобільську у людей перевіряють телефони в рамках "контррозвідувальних" заходів, шукають українські номери.

05:30 Путін закликав до припинення вогню, щоб представити Україну непоступливою і не бажаючою переговорів — ISW.

05:00 Глава Європейської ради Шарль Мішель назвав пропозицію рф про припинення вогню фальшивою та лицемірною.

03:52 ПВК "вагнер" хоче захопити соляні та гіпсові шахти під Бахмутом – у Білому домі пояснили інтерес пригожина до міста.

03:00 Пропозиція Росії про припинення вогню не призведе до миру, — глава МЗС Британії.

00:52 російська федерація може тренувати операторів ударних дронів у Коломні під москвою, — ЗМІ.

00:11 На Різдво росіяни можуть висадити у повітря кілька православних храмів Донецька та інших населених пунктів захоплених регіонів, — InformNapalm.

З даними за 3 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 314: росія втрачає все більше окупантів і готує новий удар

Про те, що відбувалося 4 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 315: росіяни обстрілюють мирні міста і "по своїх трупах" наступають на Бахмут

Інформація за 5 січня доступна у зведенні: Війна — день 316: ЗСУ знищують склади окупантів, а росіяни готуються до нового ракетного удару