Україні потрібні "Леопарди": ЗМІ дізналися про домовленість між Зеленським та Макроном про танки

Читать на русском
Автор
607
Leopard
Leopard

Париж також розглядає можливість постачання Україні своїх власних танків Leclerc

Польща та Франція тиснуть на Німеччину з метою добитися дозволу на початок постачання Україні танків Leopard 2 на тлі інформації про те, що Велика Британія може передати ЗСУ танки Challenger 2.

Як повідомляє Politico з посиланням на знайомого з питанням французького чиновника, Париж посилює роботу в цьому напрямі, щоб досягти дозволу від Берліна до початку двостороннього саміту 22 січня.

Тиск також походить від Варшави, яка вже запропонувала сформувати коаліцію країн з метою спільно озброїти українську армію "Леопардами".

"Українцям дуже потрібні "Леопарди", тому що їх багато в Європі", — сказав знайомий з питанням французький чиновник.

Він додав, що оскільки ці танки виробляються в Німеччині, то для початку реекспорту потрібна згода Берліна.

За його словами, між президентами Франції та України Еммануелем Макроном та Володимиром Зеленським є якась домовленість, яка дозволила порушити "табу" на постачання бронетехніки західного зразка. Очевидно йдеться про передачу бойових машин AMX-10 RC, які неофіційно називають "колісними танками".

Також уряд Франції розглядає запит Києва про постачання танків Leclerc, проте тут ситуація ускладнюється тим, що їх уже перестали виробляти, а тому можуть виникнути труднощі з обслуговуванням. І це те, чому Париж посилив роботу з вирішення поставок "Леопардів", які все ще виробляються та доступні у багатьох країнах Європи.

Натомість Франція готова передати "Леклерки" союзникам по НАТО в рамках кільцевого обміну.

Як повідомлялося раніше, днями США оголосили про передачу Україні 50 бойових машин піхоти Bradley в рамках нового пакету військової допомоги, після цього в Німеччині підтвердили, що ЗСУ отримають бронетранспортери Marder.