Війна - день 335: Німеччина погодилася дати Україні свої танки, росіяни посилюють тиск на сході

Читать на русском
Автор
23879
Бої за Україну тривають 335 днів
Бої за Україну тривають 335 днів

Оперативно про головне 24 січня

Повномасштабна російська війна проти України триває 335 днів. Противник, як і раніше, фокусує основні сили на напрямі Бахмута, але також намагається наступати на Луганщині та перевіряє оборону ЗСУ на Запоріжжі. При цьому у розвідці не виключають, що окупанти знову спробують розпочати нове вторгнення, але не з Білорусі, а у напрямку Куп’янська. Аналітики ж висловлюють думку, що наступ може піти через Полтавську область у бік Дніпра.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний отримав у спадок з США 1 мільйон доларів і передав на потреби ЗСУ, пише The New York Times.

22:00 Влада США розглядає варіант направити Україні приблизно 30 танків M1 Abrams, повідомляє Politico з посиланням на неназваного представника американської адміністрації.

21:00 Нідерланди хочуть викупити у Німеччини 18 танків Leopard 2 та передати їх Україні.

Російські окупаційні війська в ході чергового обстрілу пошкодили пологовий будинок, школу та поліклініку, за попередньою інформацією постраждалих немає, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

20:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц вирішив відправити Україні німецькі танки Leopard 2A6 — Spiegel.

19:00 Українські військовослужбовці збили російський СУ-25 на Донеччині, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:00 В окупованому Сімферополі пролунали вибухи.

17:00 У середу Німеччина надасть Польщі дозвіл на реекспорт танків Leopard німецького виробництва в Україну, повідомляє Bloomberg.

16:00 Російські війська вкотре обстріляли Костянтинівку Донецької області: поранення отримали 4 особи, двоє з них – діти, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

15:00 Внаслідок обстрілу росіянами с.Борщова Харківської області дві особи отримали осколкові поранення, повідомляє радниця голови Харківської обласної ради Наталія Попова.

14:00 Україна передала росії список із 748 поранених військовополонених для верифікації стану здоров'я та місця знаходження, повідомляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

13:00 Президент України Володимир Зеленський: "Сьогодні вже рівно 11 місяців повномасштабної війни. 335-й день. День, який ми пройдемо так само, як і 334, об’єднавши всі наші сили заради одного – перемоги. Заради перемоги України".

12:00 Польща надіслала Німеччині офіційний запит щодо дозволу передати танки Leopard 2 Україні, заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Союзники можуть готувати танки Leopard до можливої передачі Україні, адже Німеччина скоро оголосить своє рішення, — генсек НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі з міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом.

11:00 Президент Білорусі олександр лукашенко заявив, нібито Україна запропонувала Білорусі укласти пакт про ненапад.

10:00 В Джанкойському районі тимчасово окупованого Криму ранок почався з масових обшуків кримських татар, затримали шістьох чоловіків.

російські загарбники вилучають з бібліотек в Луганській області художні та історичні видання, — повідомляє Луганська ОВА.

09:00 У Чорному морі сьогодні залишаються чотири ракетоносія росії із загальним залпом — 28 "Калібрів".

У ніч на 24 січня Повітряні сили ЗСУ збили в повітряному бою три російські вертольоти Ка-52, — бій зайняв півгодини. Крім того, за минулу добу ЗСУ також збили літаки та безпілотники рф.

Втрати росії в Україні 24.01.2023
Втрати росії в Україні 24.01.2023

08:00 За останні кілька місяців росія відправила на фронт десятки тисяч нових російських військових в Україну, але це не дало жодного результату, оскільки вони прибули ненавченими та погано екіпірованими, — CNN.

Концерн Rheinmetall міг би поставити до України 139 танків Leopard, пише RND. Серед них:

  • 22 Leopard 2A4 (будуть готові наприкінці 2023 – на початку 2024);
  • 29 Leopard 2A4 (будуть готові у квітні-травні 2023);
  • 88 Leopard 1.

07:00 Протягом останніх 10 днів на Луганщині помічено зменшення числа російських військових, при цьому на передок кидають мобілізованих, тоді як професійні військові залишаються в тилу. Також є інформація, що окупаційна "влада" Луганська веде евакуацію сімей військових рф в росію, — Генштаб ЗСУ.

3:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що передача танків Україні є питанням "абсолютної терміновості"

1:00 Україна ввела санкції проти 22 громадян росії. Йдеться про священників РПЦ, які підтримують війну проти України

00:00 У Держдепі США кажуть, що добрі новини про постачання танків Україні від Німеччини можуть надійти вже "найближчими днями". При цьому сам Вашингтон рішення про постачання своїх Abrams поки не ухвалив.

Інформація за 21 січня доступна у зведенні: Війна — день 332: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ жахають росіян на півдні

З даними за 22 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 333: окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують тиснути на сході .

Про те, що відбувалося 23 січня, читайте у матеріалі:Війна — день 334: росіяни готуються до нового наступу і поширюють фейки