Війна — день 334: росіяни готуються до нового наступу і поширюють фейки

Читать на русском
Автор
31508
Бої за Україну тривають 334 дні
Бої за Україну тривають 334 дні

Оперативно про головне 23 січня

:Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 334 дні. Українські військові, як і раніше, стійко тримають оборону в Бахмуті, хоча окупанти продовжують намагатися вести там наступ. Росіяни намагаються прорватися і на інших напрямках на кшталт Авдіївського та Лиманського, а також ведуть контрнаступ у районі Сватове — Кремінній. Водночас у РНБО кажуть, що росіяни можуть розпочати підготовку до нового наступу, оскільки вже фіксується збільшення тиску через фейки в інформаційному просторі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський доручив Кабінету міністрів України розробити порядок перетину кордону посадовими особами, згідно з яким підставою для виїзду може бути лише реальне службове відрядження.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко написав заяву про звільнення з посади, пише видання "Українська правда" з посиланням на власні джерела.

22:00 Польща відправить в Україну свої танки німецького походження, попередньо обговоривши це питання з Німеччиною, заявив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

21:00 Роботу маршрутів електротранспорту у Дніпрі примусово зупинено до 26 січня включно, повідомляють у департаменті транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради.

20:00 ЄС анонсував саміт у Туреччині до річниці вторгнення Росії в Україну.

19:00 ВАКС відмовився заарештовувати колишнього голову правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

18:00 Російським окупантам прийшов наказ жорсткої економії боєприпасів, повідомляє ГУР МОУ.

17:00 ПС ЗСУ в понеділок знищили 2 російські штурмовики, ударний вертоліт, дві ракети і БПЛА на східному напрямку.

16:00 Російські окупаційні війська завдали ракетного удару по Краматорську Донецької області, наслідки з'ясовуються, повідомив міський голова Олександр Гончаренко.

15:00 В британській розвідці показали свіжу мапу бойових дій в Україні. За їхніми даними, ворог намагається прорвати українські позиції у Донецькій та Луганській областях – у районі Кремінної, Сватового, Бахмута та Соледара. Близько двох останніх населених пунктів точаться більш активні бої.

Карта бойових дій в Україні за даними британської розвідки 23.01.2023
Карта бойових дій в Україні за даними британської розвідки 23.01.2023

14:00 "Хтось" просить країни ЄС сприяти переговорам з росією, проте поки рф веде обстріли інфраструктури та мирних жителів, Європа не проситиме Україну про переговори, — заявив глава МЗС Італії Антоніо Таяні.

13:00 росія може взяти Дніпро в "кліщі": військовий оглядач оцінив шанси ворога.

12:00 Естонія віддає в новому (рекордному) пакеті військової допомоги Україні ВСІ СВОЇ 155 мм гаубиці. "Ми хочемо в такий спосіб створити прецедент, щоб в інших країн не лишилося жодних виправдань, чому вони не можуть надати Україні необхідне озброєння для перемоги у війні", – заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск.

11:00 Найближчі 2-3 тижні стануть вирішальними у війні росії проти України. Про це заявив голова Євроради Шарль Мішель (який, до речі, днями відвідував Україну): "Те, що станеться у 2023 році, і багато чого з цього залежить від найближчих тижнів, це те, що визначить наше майбутнє".

10:00 Дев`ята зустріч Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн-9") запланована на лютий, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Систему ППО "Панцир-С1" розмістили у селі Ящерове в Новгородській області, що за шість кілометрів від резиденції путіна на Валдаї, повідомляють росЗМІ.

Система ППО біля резиденції путіна на Валдаї
Система ППО біля резиденції путіна на Валдаї

09:00 Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія пообіцяв "активні посадки" корумпованих чиновників цієї весни. Цю заяву він зробив після скандалу з закупівлями Міноборони продуктів для військових за завищеними цінами та викриття заступника міністра Лозинського в наживі на генераторах.

"Не виходить по-людськи, буде за законами воєнного часу. Деякі люди втратили розум і мародерять без страху і докорів совісті", — заявив Арахамія.

08:00 За минулу добу ЗСУ знищили ще один російський катер. З початку вторгнення це 18-те вороже судно.

Втрати росії в Україні 23.01.2023
Втрати росії в Україні 23.01.2023

07:00 Генштаб ЗСУ: з 18 по 21 січня поточного року, до населених пунктів Виноградове та Брилівка Херсонської області прибуло поповнення живої сили окупантів. Особовий склад був озброєний тільки стрілецькою зброєю, засоби індивідуального захисту, як то бронежилети, мали тільки одиниці, військову техніку не завозили.3

Виноградове та Брилівка на карті Херсонської області
Виноградове та Брилівка на карті Херсонської області

06:00 У Кулеби запропонували створити глобальну коаліцію винищувачів.

05:30 У Конгресі США закликали передати Україні ракети ATACMS.

05:00 Путін розчарувався у Пригожіні – ISW.

04:30 Потрібно для "ефекту доміно": у Конгресі США закликали відправити Україні хоча б один танк Abrams.

02:05 Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що німецьке керівництво не заперечує, щоб Польща відправила танки Leopard 2 Україні.

01:05 На Сумщині ворог обстріляв дві громади – голова ОВА.

01:00 Німеччина та Франція схвалили декларацію про надання зброї Україні.

00:00 Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок повідомила, що Берлін не заперечуватиме, якщо Польща передасть Україні свої "Loepard 2".

Про те, що відбувалося 20 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 331: "Рамштайн" не радує, а окупанти мріють про настання

Інформація за 21 січня доступна у зведенні: Війна — день 332: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ жахають росіян на півдні

З даними за 22 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 333: окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують тиснути на сході .