Справа Коболєва та арештовані рахунки: у САП зробили важливу заяву

Читать на русском
Автор
Андрій Коболєв
Андрій Коболєв. Фото facebook.com/andriy.kobolyev

Рахунки підозрюваного суд не заарештовував

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура не робили жодних ініціатив щодо блокування рахунків колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, підозрюваного в розкраданні 229 млн гривень.

Інформація про блокування рахунків Коболєва є неправдивою. У цьому кримінальному провадженні суд їх не заарештовував. Про це сьогодні, 7 березня, повідомили у пресслужбі САП.

"Всупереч поширеній у деяких ЗМІ інформації, станом на сьогодні жодні рахунки підозрюваного суд не арештовував у цьому кримінальному провадженні", — йдеться у повідомленні.

Водночас з боку НАБУ та САП також відсутні будь-які ініціативи щодо блокування рахунків підозрюваного, які могли б перешкоджати Коболєву використати наявні у нього фінансові активи.

Також зазначається, що 1 березня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) застосувала запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 229,248 млн грн. У підозрюваного було п’ять днів, щоб внести кошти та повідомити про це прокурору. Станом на 7 березня він цього так і не зробив.

Коболєв в інтерв’ю виданню Forbes заявив, що його рахунки в Україні були заблоковані ще до приїзду. Фінмоніторинг без пояснення причин заборонив усі розрахунки на 30 днів.

"Банк проводить регулярний моніторинг усіх своїх клієнтів і бачить: Коболєва звинувачують у корупції. Це підстава для банку заблокувати рахунки та почати розбиратися", — сказав він.

За його словами, офіційної відповіді щодо причин арешту рахунків він так і не отримав.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 19 січня Андрію Коболєву було повідомлено про підозру. Як повідомили в НАБУ, екс-глава "Нафтогазу" 2018 року видав наказ про преміювання співробітників, на підставі чого йому було виплачено за екстраординарні досягнення понад 200 млн гривень. За словами самого Коболєва, він повернувся з-за кордону до України, щойно дізнався про підготовку підозри. Наприкінці січня ВАКС визнав підозру у бік Коболєва необґрунтованою. Після цього прокуратура подала скаргу щодо рішення ВАКС.