Знову плагіат? Навколо нового глави Міносвіти спалахнув гучний скандал

Читать на русском
Автор
6362
Оксен Лісовий
Оксен Лісовий. Фото Соцмережі

Не встиг вступити на посаду Лісовий, як уже встиг спалахнути скандал

Не встигло пройти і дня з моменту призначення Оксена Лісового новим міністром освіти і науки замість скандально відомого Сергія Шкарлета, як у мережі вже почав розгорятися скандал і такий самий, як і з його попередником.

"Телеграф" розбирався, у чому звинувачують нового голову Міносвіти.

Як і в ситуації зі Шкарлетом, Лісового вже встигли звинуватити в плагіаті. На ситуацію зокрема звернув увагу нардеп від "Європейської солідарності" Володимир Ар’єв. Він зробив репост на свою сторінку посту Facebook, де наочно показується і стверджується, що дисертація нового міністра освіти є плагіатом. Дійшло навіть до того, що текст було скопійовано з усіма граматичними помилками автора.

"Пороблено", — іронізує депутат, натякаючи на подібну ситуацію зі Шкарлетом.

Варто зазначити, що вперше інформація про те, що в науковій роботі Лісового міститься плагіат, була опублікована на сторінці "Українського руху пацифістів", засновником, якою, до речі, є івано-франківський журналіст Руслан Коцаба, якого обвинувачують у держзраді.

На сторінці спільноти з’явився аналіз автореферату дисертації Лісового "Соціокультурна самоідентифікація особистості", опублікованого у 2012 році, в якому містяться запозичення без посилань з ознаками копіювання окремих словосполучень із автореферату іншої дисертації.

Йдеться про роботу Арабчука Я.І. "Основні чинники соціалізації особистості у полікультурному середовищі" у 2011 році.

"Якщо навіть в авторефераті в розділі про "наукову новизну" міститься плагіат, можна собі уявити, які "відкриття" чекатимуть на експертів, які розпочнуть ґрунтовну перевірку змісту самої дисертації", — йдеться в повідомленні.

Також інформацію про плагіат було опубліковано і на сайті "Помилки та фальсифікації наукових досліджень".

Автор під ніком Василь Садовий стверджує, що у дисертації Лісового є збіги з двома іншими роботами: вищезгаданого Я. Арабчука та О. Зуєва. У списках літератури, використаної під час написання дисертації Лісового, робота Арабчука відсутня.

"Доказом бездумного копіювання чужого тексту паном Лісовим, як завжди, є помилка в тексті статті Зуєва — у слові "анропокультурних" пропущено букву "т", і те ж маємо в дисертації", — пише Василь Садовий.

На ситуацію вже встигли відреагувати у Верховній Раді. Так наприклад,член профільного комітету Ради Наталія Піпа згодна, що у роботі Лисового є плагіат, але великої проблеми в цьому не бачить.

"Один абзац у нього виглядає скопійованим з попередньої роботи. Більше таких випадків у нього не було. Напевно, це була одна помилка з його боку. У роботах Шкарлета було дуже багато плагіату. Одна помилка у Лісового є, але її масштаб не такий, щоб його не призначати. Він визнає цю помилку", — сказала вона у коментарі ВВС.

До слова про визнання помилки самим Лісовим, у коментарі виданню "Українська правда.Життя" у Малій Академії наук України заявили, що "У разі виявлення в його роботі порушень доброчесності Оксен Лісовий готовий відмовитися від наукового ступеня кандидата наук та на посаді міністра формувати принципово нову академічну культуру та культуру освітнього та наукового менеджменту ", – заявили в МАН, додавши, що сам Лісовий заявив про свою нульову толерантність до академічної неблагочестя.

Втім, вчена Ірина Єгорченко каже, що вона та її колеги з антиплагіатної ініціативи "Дісергейт" — організація, яка визнавала Сергія Шкарлета "плагіатором" — не досліджували наукову роботу Лісового та дізналися про його виявлення з інтернету. Водночас Єгорченко зазначає, що факт плагіату є.

Зазначимо, що до цього моменту в мережі вже піднялася ціла хвиля обурення з цього приводу.

Нагадаємо, що 20 березня, який потрапив, зокрема, у скандал із плагіатом Сергій Шкарлет втратив свою посаду міністра, а вже 21 березня на його місце призначили Оксена Лісового.