Виїзд дитини за кордон під час воєнного стану: чи потрібна згода обох батьків

Читать на русском
Автор
873
Українцям нагадали, які документи потрібні під час воєнного стану
Українцям нагадали, які документи потрібні під час воєнного стану. Фото ukraina.ru

Українцям розповіли, як правильно виїжджати із країни з неповнолітніми

З настанням тепла українців дедалі частіше цікавлять нюанси виїзду за кордон із неповнолітніми. Одне з головних питань, яке непокоїть наших громадян, — чи потрібна для перетину кордону дитиною згода від обох батьків.

Як повідомили в консульстві України в Гданську, під час воєнного стану в нашій країні діють дещо інші правила порівняно з мирним часом.

У диппредставництві нагадують, що зараз виїзд дітей віком до 16 років можна здійснювати без нотаріально засвідченої згоди другого з батьків.

Винятки поширюються на такі випадки:

  • при виїзді дитини у супроводі одного з батьків, бабусі, дідуся, повнолітнього брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб. У такому разі буде досить заяви одного з батьків, засвідченої органом опіки та піклування;
  • за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, у яких є дані про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

У консульстві зазначають, що на практиці все набагато простіше. Для перетину кордону дитиною найчастіше вистачить зазвичай і свідоцтва про народження, в якому вказано прізвища та імена батьків. При цьому разом із ним кордон має перетинати і один із батьків, ім’я якого є у документі дитини.

Найскладнішим у консульстві називають отримання документа, що підтверджує спорідненість (якщо йдеться не про батьків).

"Статус бабусі, дідуся, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима у такому разі потрібно буде підтвердити оригіналами документів, що, мабуть, складніше, аніж отримати дозвіл хоча б одного з батьків на виїзд за кордон", — уточнили у відомстві.

Не буде потрібен дозвіл на виїзд дитини за кордон і в тому разі, якщо у супроводжуючої особи є письмове доручення одного з батьків. Документ має бути обов’язково засвідчений органом опіки та піклування.

Раніше "Телеграф" писав про те, чи може виїхати з України чоловік, знятий із військового обліку.