Зняли з військового обліку: чи це дає право на виїзд за кордон чоловікам

Читать на русском
Автор
2084
Кому дозволено виїзд за кордон
Кому дозволено виїзд за кордон. Фото Колаж "Телеграфу"

Юрист відповів на популярне запитання

Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні лише деякі категорії чоловіків можуть виїжджати за межі країни. Одне з найпопулярніших запитань громадян на цю тему — виїзд за кордон чоловіків, знятих з військового обліку.

Адвокат Тарас Никифорчук на своєму YouTube-каналі детально дав відповідь, навівши приклад ситуації, коли з України не випустили знятого з військового обліку чоловіка.

У цьому разі йдеться про рішення Верховного суду України, в якому підтримується рішення Апеляційного суду щодо того, що зняття чоловіка з військового обліку не означає, що йому дозволено виїзд за кордон. Це ухвала ВСУ суду від 9 березня 2023 року.

"Суди попередніх інстанцій встановили, що крім паспорта громадянина України для виїзду за кордон, позивач для проходження прикордонного контролю надав лише військовий квиток із позначкою про виключення з військового обліку відповідно до п. 6 ч. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов’язок" та військову службу", — йдеться у заяві.

Йдеться про чоловіка, який раніше був засуджений за скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину, його зняли з військового обліку у ТЦК і призвати не можуть. Але водночас дозвіл на виїзд теж не дають.

Никифорчук додав, що є чіткий перелік осіб, які можуть отримати дозвіл на виїзд за кордон. Це робиться з метою не випускати з країни військовозобов’язаних чоловіків, навіть якщо вони мають відстрочку.

Нагадаємо, "Телеграф" писав, що адвокат Роман Сімутін пояснив: дуже важливо розрізняти поняття зняття та виключення з військового обліку. У правилах перетину кордону вказується, що виїзд дозволено лише виключеним.