Зеленський та Сі Цзіньпін провели телефонну розмову: що відомо

Читать на русском
Автор
5228
Володимир Зеленський та Сі Цзіньпін поговорили по телефону
Володимир Зеленський та Сі Цзіньпін поговорили по телефону. Фото Колаж "Телеграфу"

Розмова лідерів була тривалою

Лідер Китаю Сі Цзіньпін провів анонсовану раніше телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Лідери поговорили вперше від початку повномасштабної війни в Україні.

Про це сьогодні, 26 квітня, на своїй сторінці у Twitter повідомив глава нашої держави. Він наголосив, що розмова з китайським лідером була змістовною.

"Провів тривалу змістовну телефонну розмову з главою Китаю Сі Цзіньпіном. Вірю, що вона (розмова — Ред.), а також призначення посла України в Китаї дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин", — написав президент.

Інформацію про телефонну розмову Володимира Зеленського та Сі Цзіньпіна підтвердили також і на центральному телебаченні Китаю.

Про що розмовляли Володимир Зеленський та Сі Цзіньпін

У ході телефонної розмови лідери обговорили китайсько-українське стратегічне партнерство, яке Китай, своєю чергою, готовий розвивати. Крім того, Пекін направить свого спецпредставника в Україну для консультацій щодо врегулювання війни, пише The Guardian.

Спецпредставника надішлють також до "інших країн", але в які конкретно — не уточнюється. Наразі вже відомо, що делегацію очолить колишній посол КНР у Росії Лі Хуей, повідомляє ТАСС.

Голова КНР запевнив, що Китай домагатиметься якнайшвидшого припинення вогню в Україні. Крім того, Сі Цзіньпін заявив, що діалог та переговори — єдиний реальний вихід з української кризи, а в ядерній війні ніхто не виграє. Про це повідомляється на сторінці China Xinhua News у Twitter.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що після зустрічі Сі Цзіньпіна з володимиром путіним у москві, Зеленський запросив лідера Китаю на особисту зустріч до Києва. Він наголосив, що з початку повномасштабного російського вторгнення вони ще жодного разу не зустрічалися та не контактували. Тому президент нашої країни заявив про готовність бачити голову КНР в Україні.