Лідер Китаю у москві домовляється з путіним. Головні заяви та все, що треба знати про візит

Читать на русском
Автор
46806
володимир путін та Сі Цзіньпін "засвітились" в однакових краватках
володимир путін та Сі Цзіньпін "засвітились" в однакових краватках. Фото Колаж "Телеграфу"

Пекін назвав цей візит "мандрівкою миру"

Голова КНР Сі Цзіньпін вже другий день перебуває у москві, його візит триває з 20 по 22 березня. Очікується, що Пекін продемонструє себе у ролі потенційного миротворця та запропонує певні шляхи у припиненні війни росії проти України.

Вчора путін заявив, що готовий обговорити мирні пропозиції Китаю. На сьогодні заплановані основні офіційні переговори китайської та російської делегацій.

"Телеграф" збирає останні новини та заяви щодо візиту Сі до москви:

18:49 — Мурманський палтус на овочевому жульєні, борщ із томленою качкою та крокет із камчатського краба з трюфельною олією. Що їли делегації, які брали участь у переговорах путіна та Сі Цзіньпіна:

Що їли путін і Сі
Чим путін пригощав Сі на обіді у кремлі на другий день переговорів

18:11 — Що заявив Сі:

  • Сі заявив, що його уряд виступає за активне примирення і "завжди за мир і діалог".
  • "Китай знаходиться на правильному боці історії", коли йдеться про Україну (BBC вважає, що це була завуальована критика Заходу з боку Сі за постачання зброї Україні).
  • Переговори з путіним були "відвертими, відкритими та дружніми".
  • Країни є "стратегічними партнерами".

18:01 — почався спільний виступ перед ЗМІ.

Головне з виступу путіна:

  • рф готова нарощувати поставки газу і нафти в Китай. Обговорили проект газопроводу "Сила Сибіру-2".
  • путін підтримав план Китаю щодо вирішення "кризи в Україні". План можна взяти за основу, коли "до цього будуть готові в Україні та на Заході".
  • москва та Пекін нарощують співпрацю у 8 сферах, включаючи фінанси та транспорт.
  • Про рішення Великої Британії поставити Україні танкові снаряди з збідненим ураном: Захід "вирішив воювати з росією до останнього українця". рф буде змушена на це реагувати (не уточнив як саме).

18:00 — Переговори Сі та путіна завершилися.

17:48 — путін та Сі Цзіньпін підписали два спільні документи:

  • заяву про плани економічного співробітництва;
  • заяву про плани поглиблення партнерства.

Хуа Чуньїн, речниця міністерства закордонних справ Китаю, заявила, що Сі і путін:

  1. Підкреслили, що "українська криза" має бути врегульована шляхом мирних переговорів: "В українському питанні обидві сторони вважають за необхідне дотримання цілей і принципів Статуту ООН і поваги до міжнародного права".
  2. росія позитивно відгукується про об'єктивну та неупереджену позицію Китаю щодо "українського питання".
  3. (?) "Виступають проти практики будь-якої країни або групи країн шукати переваги у військовій, політичній та інших сферах на шкоду законним інтересам безпеки інших країн".
  4. "росія підтверджує свою прихильність якнайшвидшому відновленню мирних переговорів, що Китай цінує".
  5. Для врегулювання "української кризи" необхідно поважати законні інтереси безпеки всіх країн (?), запобігати блоковій конфронтації та уникати розпалювання вогню.
  6. Діалог є найкращим шляхом. Для цього міжнародне співтовариство має надати підтримку відповідним зусиллям.
  7. (!) Китай і рф закликають припинити всі "кроки, які призводять до напруженості та затягування бойових дій", виступають проти санкцій, не санкціонованих Радбезом ООН.

17:30 — поки Сі Цзіньпін та путін проводять переговори, українці у соцмережах не втрачають можливості їх потролити. Ось що пише громадський активіст Сергій Стерненко:

Стерненко жарт про путіна і Сі
Стерненко пожартував про допомогу Китаю рф

17:13 — Помічник путіна Ушаков про "мирний план" Китаю:

"Китайський мирний план щодо України викликає у Заходу роздратування, а у москви – повагу".

16:48 — Сі Цзіньпін заявив, що відносини Китаю та росії показують "здорову динаміку розвитку".

Сі сказав своєму російському колезі, що Китай і росія "повинні тісно співпрацювати для досягнення нових цілей".

16:22 — нові заяви путіна:

  • російський бізнес може задовольнити потреби Китаю в енергоносіях.
  • москва готова підтримати китайський бізнес у заміщенні підприємств, що залишили рф.
  • рф виступає за використання юанів у розрахунках з країнами Азії, Африки та Латинської Америки.

16:14 — переговори у кремлі перейшли до формату у розширеному складі. Приєдналися віце-прем'єри, міністри економічного блоку, глави "Росатому" та "Роснефти".

16:07 — Є "ознаки" того, що росія звернулася по допомогу до Китаю, — Столтенберг

Генсек НАТО на прес-конференції в Брюсселі заявив, що Альянс "бачить деякі ознаки" того, що росія, ймовірно, попросила збройну допомогу в Китаю, передає CNN.

"Ми не бачили жодних доказів того, що Китай постачає летальну зброю до росії, але ми бачили деякі ознаки того, що це був запит з боку росії, і це питання, яке розглядається в Пекіні китайською владою… Китай не повинен надавати летальну допомогу росії. Це означало б підтримку незаконної війни", – попередив Столтенберг.

Столтенберг сказав, що триденний державний візит Сі до москви свідчить про тісніші зв'язки, що розвиваються між Китаєм і росією в останні роки.

"Ми бачимо, як Китай і росія зближуються у військовій сфері — спільні навчання, спільне патрулювання, військово-морське та повітряне патрулювання — в економічній сфері, а також у політичній та дипломатичній сфері. Тож зустріч у москві є частиною тієї моделі, коли Китай і росія все тісніше співпрацюють і будують все міцніше й міцніше партнерство", — сказав Столтенберг.

15:35 краватки одного кольору. Журналісти зауважили, що путін і Сі обрали однакові краватки та бачать у цьому символізм. До речі, Джо Байден приїжджав до Києва у жовто-блакитній краватці.

Сі Цзіньпін та путін у кремлі
Сі Цзіньпін та путін перед початком переговорів у вузькому складі

15:27 — Багато помпезності: росія прагне показати свою пошану Сі, — BBC

Журналіст BBC у москві Стів Розенберг звернув увагу на помпезність сьогоднішнього прийому лідера Китаю у кремлі. Так, Сі Цзіньпін прибув до Великого кремлівського палацу, він піднявся головними сходами повз почесну варту. Він увійшов до головного залу під фанфари з одного боку, а путін — з іншого.

"Багато помпезності. Але подумайте про обставини: росія, яка перебуває під жорсткими міжнародними санкціями та все більше залежить від Китаю, прагне віддати честь китайському лідеру, який прибув з візитом", — підмітив Розенберг.

Сі Цзіньпін і володимир путін у кремлі, 21 березня
Сі Цзіньпін і володимир путін на офіційній частині у кремлі, 21 березня
російсько-китайські переговори у вузькому складі
російсько-китайські переговори у вузькому складі

14:59 — путін заявив, що встиг обговорити із Сі Цзіньпіном "поточні питання міжнародного характеру та двосторонніх відносин".

14:56 — у Георгіївській залі кремля відбулась церемонія офіційної зустрічі голови КНР із президентом росії. Після прогулянки довгими коридорами лідера Китаю та володимира путіна супроводжував оркестр, який виконав китайський та російський гімн.

За планом сьогодні проходять офіційні переговори у вузькому та розширеному складі, далі сторони підпишуть документи та виступлять із заявами для ЗМІ. Російські ЗМІ повідомляють, що на виступі будуть присутні 250 журналістів.

12:42 — зустріч Сі і путіна вже відображають у карикатурах:

Карикатури на візит Сі у москву
Як візит Сі у москву бачить Патрік Блоуер, політичний карикатурист видання Daily Telegraph
Карикатура путін, Георгій Ключник
Художник Георгій Ключник бачить перемовини так

12:20 — вчора путін і Сі говорили понад 4 години. Як описали вчорашні перемовини у кремлі: пєсков заявив, що відбувся обмін думками, зокрема щодо китайського мирного плану:

"Те, що вони його обговорювали, це очевидно, тому що вони сказали, що вони його обговорюватимуть. Оцінки не даватиму, дочекаємося заяв (лідерів, — ред.) для ЗМІ".

12:15 — очікується, що сьогодні путін і сі зустрінуться особисто о 16 годині за Києвом, анонсував спікер путіна пєсков.

11:11 — як китайці показали своє ставлення до путіна перед візитом Сі у москву. Обидва політики обмінялися статтями, але статтю володимира путіна китайська газета випустила без фотографії та на третій смузі, статтю Сі Цзіньпіна із фотографією російська газета випустила на першій шпальті.

як китайці показали своє ставлення до путіна перед візитом Сі у москву
Як китайці показали своє ставлення до путіна перед візитом Сі у москву

10:39 — Сі Цзіньпін приїхав до Будинку уряду на переговори з Мішустіним. Китайський лідер вже встиг сьогодні запросити путіна відвідати Китай цього року, запрошення отримав і Мішустін, аби активізувати роботу міжурядових механізмів двох країн.

Сі у москві
Сі Цзіньпін приїхав до Будинку уряду

Підсумки першого дня

Візит Сі після ордеру Гаазького суду свідчить про те, що Пекін не вважає, що кремль повинен відповідати за свої звірства, — Блінкен.

"Світ не повинен вводити в оману жодний тактичний крок росії, яку підтримує Китай чи будь-яка інша країна, щоб заморозити війну на власних умовах. Візит президента Китаю Сі Цзіньпіна до росії після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт володимира путіна, свідчить про те, що Пекін не вважає, що Кремль повинен нести відповідальність за свої звірства в Україні", — заявив Блінкен.

Сі заявив про перемогу путіна на виборах до того, як той виразив намір балотуватися. Спікеру путіна дмитру пєскову довелося виправдовуватися, той каже, що слова Сі не означають, що китайський лідер має якусь додаткову інформацію про можливість участі в них путіна.

"Ви неправильно його почули, Сі Цзіньпін впевнений, що через рік росіяни підтримають володимира путіна. І тут можна лише розділити впевненість Сі Цзіньпіна", — сказав пєсков.

Для Сі підготували розкішний обід прямо у кремлі, меню складалося з нельми, юшки зі стерляді, млинців з перепілкою, оленини:

Чим путін пригощав Сі Цзіньпіна
Чим путін пригощав Сі Цзіньпіна

Сі Цзіньпін — путіну:

  • "Ми маємо домогтися забезпечення справедливості та рівності у світі, а також процвітання наших країн".
  • "Наступного року у вас чекають вибори, впевнений, що російський народ вас підтримає".
  • Також лідер КНР назвав російського диктатора дорогим другом.
путін і Сі
путін і Сі під час зустрічі в кремлі
путін і Сі
путін і Сі під час зустрічі в кремлі

Лунали заяви щодо мирного плану Китаю. путін заявив, що уважно ознайомився з цим планом "щодо українського врегулювання" та зазначив, що план Пекіна можна обговорити, "росія завжди відкрита для переговорів". путін зізнався Сі, що трохи заздрить.

Український бізнесмен і блогер Роман Шрайк каже, що реальну інформацію можна буде дізнатися лише через деякий час, поки всі розбиратиму спільні фото.

Лише песимістичні оцінки щодо мети візиту, — журналіст і співзасновник благодійного фонду "Несемось!" Петро Шуклінов очікує від візиту лише найгіршого:

Україна уважно стежить за візитом Сі Цзіньпіна, — МЗС України.

Україна сподівається на позитивні результати цього візиту, передає "Радіо Свобода", зокрема, що Пекін використає свій вплив на москву, щоб вона припинила агресивну війну.

Перші слова Сі: "Китай стоятиме разом з росією"

Під час прибуття до москви Сі сказав, що росія і Китай є хорошими сусідами та партнерами, цитує його пропагандистська агенція ТАСС.

"Радий по запрошенню президента володимира володимировича путіна знову прибути на землю нашого близького сусіда з державним візитом. Від імені китайського уряду та народу висловлюю щирі слова привітання та найкращі побажання уряду та народу росії", — цитує агентство Сі Цзіньпіна.

Він зазначив, що Китай готовий разом з росією стояти на сторожі світового порядку, заснованого на міжнародному праві.

Сі Цзіньпіна в аеропорту "Внуково" зустрічали віце-прем'єр Чернишенко та військовий оркестр:

Сі у москві, 20 березня
Росіяни зустрічають лідера Китаю

Перша зустріч путіна з лідером іншої країни після ордеру

17 березня Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна й уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової, відповідальної за депортацію дітей з окупованих територій України у рф. Кремль не визнає авторитет Міжнародного кримінального суду. У Китаї зазначили, що МКС має зайняти "справедливу позицію" та "поважати імунітет" кремлівського диктатора.

Нагадаємо, що в США, наприклад, з оптимізмом дивляться на можливу розмову лідерів України та Китаю, а ось експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта розповів "Телеграфу" про те, чому ця розмова не призведе до позитивних зрушень.