Яка пенсія вам світить: формула розрахунку виплат в Україні

Читать на русском
Автор
1258
Пенсія в Україні
Пенсія в Україні. Фото Зеркало недели

Розмір пенсії залежить від різних факторів

В Україні незважаючи на війну продовжують справно виплачувати і навіть збільшувати пенсії. При цьому, майбутніх пенсіонерів може цікавити питання, яка формула розрахунку пенсії використовується в Україні.

Експерт із питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, як порахувати свою майбутню пенсію, повідомляє "На пенсії".

Якщо подавати формулу спрощено, вона виглядає так:

П = Сз х Кз х Кс де

П – розмір пенсії у гривнях;

Сз — середня зарплата по країні за три роки, що передують році звернення за призначенням пенсії (додатково індексується щороку — з березня);

Кз — індивідуальний коефіцієнт зарплати (залежить від зарплати кожного конкретного пенсіонера);

Кс – коефіцієнт стажу.

При цьому експерт пояснив, що якщо цю формулу можна подавати ще простіше і сказати, що пенсія – це витвір зарплати та стажу.

Коефіцієнт стажу визначається як загальна кількість місяців стажу, поділена на 1200. Якщо говорити ще простіше, то на практиці виходить так, що 30 років стажу – це коефіцієнт 0,3 або 30% від зарплати.

Щодо середньої зарплати по країні, то її щорічно публікує Пенсійний фонд. Наприклад, для тих, хто йде на пенсію у 2023 році, для обчислення пенсії враховують середню заробітну плату за три попередні роки, тобто за 2020-2022 роки, що становить 12 236,71 гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що таке компенсаційна доплата до пенсії та хто може на неї претендувати.

Також ми повідомляли про те, чи варто очікувати підвищення рівня віку виходу на пенсію.