Війна — день 431: окупанти обстрілюють прифронтові міста, а ЗСУ завдають ударів по тилу

Читать на русском
Автор
17541
Бої за Україну продовжуються 431 день
Бої за Україну продовжуються 431 день. Фото Getty Images

Оперативно про головне 30 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 431 день. Окупанти продовжують тиснути на сході та обстрілювати прифронтові українські міста. Найбільш активні бойові дії відбуваються на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Своєю чергою ЗСУ успішно атакують об’єкти окупантів у тилу, позбавляючи їх постачання.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни вдарили по Павлограду на Дніпропетровщині.

22:00 З обстрілюваного окупантами м. Кізоміс Херсонської області евакуювали всіх дітей, повідомив голова ОВ Олександр Прокудін.

21:00 Українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, для збереження власного життя мають брати російський паспорт. Також їм слід у будь-який спосіб виїжджати з таких територій, заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець.

20:00 Фінляндія та Швеція перевели військово-морські сили у стан підвищеної готовності через кораблі росії, помічені поблизу. Російські надводні кораблі були помічені поблизу вітряних електростанцій та підводних силових кабелів.

19:00 На Авдіївському напрямку росіяни в неділю вели безуспішні наступальні дії, також не мав успіху наступ ворога на Бахмутському напрямку біля Іванівського, водночас за Бахмут і Мар’їнку тривають бої, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Армія рф обстріляла Херсонщину, повідомляє ОВА. Російська артилерія вкотре атакувала Білозерку. Ворог прицільно вкрив вогнем житлові будинки. Через обстріли тяжкі травми отримав 29-річний чоловік. З пораненнями грудної клітини його шпиталізували, лікарі борються за життя потерпілого.

Також ворог вдарив і по Одрадокам'янці Тягинської громади. Ворог поцілив прямо в житловий будинок, через що 58-річна жінка загинула на місці.

17:00 Останніми днями спостерігається збільшення кількості обстрілів прикордонних територій Чернігівської області, повідомив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

16:00 Україна та турецька компанія Baykar, яка є виробником відомих безпілотників Bayraktar, підписали три нові угоди про співпрацю.

"…запевняю, ці контракти дають нашій країні експортну виручку та зброю нового покоління", — поінформував міністр зі стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин.

14:31 Зранку російські війська кілька разів обстріляли стару та центральну частини Авдіївки з "Градів", двічі вдарили танками. Об 11 годині армія РФ завдала авіаракетного удару по центру міста.

Про це повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

13:39 Німеччина підтвердила передачу Україні другої системи ППО IRIS-T

Про це свідчить оновлений список військової допомоги Україні на сайті Бундестагу. Загалом Берлін обіцяв передати 4 такі системи ППО. Нагадаємо, Iris-T SLM — це новітня система, якої поки немає навіть на озброєнні Бундесверу.

12:59 Ворог вкотре обстріляв Куп’янськ – правоохоронці зафіксували наслідки збройної агресії рф, — Офіс Генпрокурора

12:29 На фронті бойові зіткнення між нашими захисниками та російськими окупантами в деяких місцях відбуваються на відстанях менше пів сотні метрів.

Про це повідомив речник Нацгвардії Руслан Музичук в ефірі телемарафону. За його словами, протягом тижня лінія фронту майже не змінилася.

10:50 З ночі та вранці у неділю, 30 квітня, окупанти влаштували 9 обстрілів прикордонних громад Сумської області. За цей час у регіоні зафіксовано 57 вибухів.

09:30 Колишній канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вона сама намагалася зупинити вторгнення росії в Україну у 2022 році. За її словами, вона прагнула це зробити за допомогою дипломатичних інструментів, які були у її розпорядженні.

08:30 Українські захисники ліквідували 470 російських загарбників протягом доби. Сили оборони також знищили два танки, пʼять ББМ, шість артсистем і чотири БПЛА ворога.

7:57 В ніч на 30 квітня росіяни обстріляли Нікополь Дніпропетровської області.

06:40 Засновник російської приватної військової компанії "Вагнер" євген пригожин пригрозив вивести свої сили з українського Бахмута. Він вимагає від РФ більше боєприпасів.

06:00 Росіяни безуспішно намагалися атакувати Авдіївку, — ISW.

05:00 Влада Варшави конфіскувала школу при посольстві рф у Польщі.

04:00 Російські терористи обстріляли своє ж селище Суземка в БНР. Загинули двоє мешканців.

03:00 ЗСУ не дають росіянам обрізати "дорогу життя" до Бахмута, — Череватий.

02:44 В Херсоні лунали вибухи, на Дніпропетровщині працювала ППО.

02:00 Терористи за добу 17 разів обстрілювали Сумщину, — ОВА.

01:00 Стівен Кінг відреагував на ракетний удар по Умані: "Це не війна. Це тероризм".

00:00 Велика Британія шукає можливості закупити для України далекобійні ракети. У запиті йдеться, що дальність ураження має становити від 100 до 300 кілометрів, а бойова частина вагою від 20 до 490 кг.

З даними за 27 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 428: окупанти атакують на сході, а ЗСУ "невеликими, але впевненими кроками" ведуть контрнаступ.

Про те, що відбувалося 28 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 429: росіяни влаштували ракетну атаку, приліт по Умані

Дізнатися про головні події 29 квітня можна у публікації: Війна — день 430: окупанти б’ють мирними містами, а ЗСУ форсують Дніпро