Війна — день 428: окупанти атакують на сході, а ЗСУ "невеликими, але впевненими кроками" ведуть контрнаступ

Читать на русском
Автор
19152
Бої за Україну продовжуються 428 днів
Бої за Україну продовжуються 428 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 27 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 428 днів. Окупаційні війська продовжують робити спроби наступу на лінії Сватове — Кремінна, а також під Бахмутом та Авдіївкою, проте локальні бої продовжуються по всій лінії фронту. При цьому у ЗСУ визнають, що контрнаступ поступово йде "невеликими, але впевненими кроками", але про успіхи буде повідомлено, коли про це можна буде говорити.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сполучені Штати на цьому тижні проведуть зустріч із більш ніж 40 союзниками по НАТО та Європейському Союзу у Брюсселі. Обговорюватиметься прискорення постачання зброї в Україну, повідомив на брифінгу речник Пентагону Патрік Райдер.

22:00 Другий дивізіон ЗРК "Patriot" також заступив на бойове чергування, повідомив командувач Повітряних Сил Микола Олещук.

21:00 Вже 14 тисяч військовослужбовців з України успішно завершили навчання у Великій Британії та повернулися додому, заявив секретар Міноборони Великобританії Ендрю Меррісон.

20:00 Станом на 19:00 у місті Миколаїв в наслідок ракетного удару вночі, 27 квітня, постраждало 23 людини, з них двоє дітей. Один загиблий. 22 особи звернулися за медичною допомогою, госпіталізовано 1 дитину. Наразі 21 людину переведено на амбулаторне лікування, повідомляє голова ОВА Віталій Кім.

Пошкоджено 82 приватних будинка та 31 багатоквартирних будинків, дві адміністративні будівлі, навчальний заклад, історична будівля, музей та дитячий садок. Практично повністю зруйновані 7 приватних будинків.

19:00 Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою засуджується примусова депортація українців до росії. Резолюція зазначає, що примусова депортація є ознакою геноциду згідно з міжнародним правом, тому всі випадки мають бути розслідувані, а всі причетні мають відповідати. Цей документ вперше згадує термін "геноцид" щодо дій росії.

18:00 росіяни обстріляли село Токарівка Харківського району. Постраждали співробітники Харківобленерго, які працювали над відновленням ліній електропередач. 1 особа загинула, ще 4 отримали поранення.

17:00 Росіяни з "Градів" обстріляли Сумську область Внаслідок обстрілу пошкоджено приватні будинки. 72-річний цивільний чоловік отримав поранення.

16:00 росія оголосила у розшук командувача ВМС ЗСУ Неїжпапу.

15:00 Україна на саміті у липні хоче почути, коли стане членом НАТО, заявив Денис Шмигаль.

14:00 Росіяни вкотре жаліються на обстріли Бєлгородської області. В селі Щетинівка жінка отримала поранення.

12:00 На окупованій частині Херсонщини самоліквідувався російський пропагандист сергій тветинський. Відомий активіст партії "справедлива росія — за правду" помер, підірвавшись на міні у Новій Каховці.

У Лимані представники СБУ затримали інформатора окупантів, який "зливав" інформацію про розташування українських військових.

11:00 В росії зняли з посади заступника міністра оборони рф Михайла Мізінцева. Цей генерал-полковник добре відомий в Україні як "м'ясник Маріуполя" — людина, котра планувала операцію зі знищення міста на Донеччині.

Гурт "Антитіла" анонсував влітку концерт в українському Кримупропонують фанатам придбати білети на виступ у Ялті.

10:00 Ранковий вибух у Мелітополі приніс свої позитивні результати — успішно ліквідовано місцевого поліцая Олександра Міщенка, який щільно співпрацював з окупантами після захоплення міста.

Олександр Міщенко, вибух у Мелітополі
Олександр Міщенко ліквідований у Мелітополі

Поблизу польського міста Замостя виявили уламки "невідомого військового об'єкта" — найімовірніше крилатої ракети класу "повітря-земля".

9:00 Минулої доби на Херсонщині сталося 65 обстрілів, з яких 10 припали на Херсон. За даними голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, загинула одна людина і троє отримали поранення.

Міністр оборони Олексій Резніков дав розлоге інтерв'ю українським ЗМІ. Зробили добірку головних заяв чиновника — про контрнаступ ЗСУ, допомогу Заходу, трибунал над путіним і не тільки.

Президент Володимир Зеленський відреагував на нічний ракетний удар по Миколаєву.

8:30 У Брянській області вночі пролунав потужний вибух — місцева влада заявила, що населений пункт залишився без світла "через удар ЗСУ".

Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 27.04.2023
Втрати армії рф в Україні 27.04.2023

7:00 Кількість поранених внаслідок удару "Калібрами" по Миколаєву зросла до 23, заявила речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк. Тим часом у пресслужбі Миколаївської ОВА повідомляють дещо менші цифри.

Миколаїв вибухи сьогодні
Наслідки ракетного удару в Миколаєві
Миколаїв вибухи сьогодні
Дісталося й автівкам

За останню добу найактивнішими напрямками на фронті були Бахмут та Авдіївка. Загалом ЗСУ вдалося відбити 54 ворожі атаки. Деталі шукайте у свіжих картах боїв від Інституту бойових дій.

Карта боїв на сході України 27.04.2023
Карта боїв на сході України 27.04.2023

Генштаб ЗСУ теж надав актуальне зведення щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи лунали щонайменше на Донеччині, Херсонщині та Дніпропетровщині. Частина із них — робота сил ППО. Особливо гучно також було у Миколаєві, де, за попередніми даними, стався приліт "Калібру" у багатоповерхівку;
  • наші захисники довго чекати із відповіддю не стали — вже під ранок окупанти у Мелітополі здригнулися від серйозних вибухів. Наразі конкретні дані щодо втрат ворога уточняються;
  • неспокійно було і на самій росії, зокрема у Санкт-Петербурзі. Тут вночі було зафіксовано проліт невідомих літаючих об'єктів поблизу аеропорту;
  • у Чорному морі збільшилася кількість кораблів до 14 одиниць. При цьому число ракетоносіїв зменшилося, підводні човни заведено у порти для поповнення запасів після кількадобового чергування — ОК "Південь";
  • американський лідер Джо Байден попередив диктатуру Північної Кореї, що ядерний удар по США чи комусь із союзників означатиме кінець режиму Кім Чен Ина, — Bloomberg;
  • "вагнерівці" більше не є єдиними представниками ПВК на Бахмутському напрямку. Між представниками різних російських угрупувань (в тому числі ПВК "Редут", "Поток" і т.п.) вже починається конкуренція поблизу лінії розмежування, — ISW;
  • президент Володимир Зеленський заявив, що із російського полону час час повномасштабного вторгнення вже вдалося повернути додому 2 279 осіб. Більшість із них — військовослужбовці.

3:00 Внаслідок російського удару по Миколаєву щонайменше 15 людей отримали поранення. Також відомо, що є мінімум один загиблий.

1:30 Окупанти завдали удару по Миколаєву. Відомо, що одна з ракет упала на багатоповерхівку, а інша на приватний будинок.

00:00 У російському Санкт-Петербурзі чули вибухи у районі аеропорту.

Про те, що відбувалося 24 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 425: окупанти ослабли, але все ще тиснуть на сході

Дізнатись про головні події 25 квітня можна у публікації: Війна — день 426: окупанти штурмують Бахмут і готуються до нового наступу

З даними за 26 квітня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 427: окупанти штурмують Бахмут, а ЗСУ руйнують об’єкти росіян у тилу